Samenwerking met Antoni van Leeuwenhoek succesvol

18 December 2016

Sinds anderhalf jaar schakelen de oncologen en chirurgen van Ziekenhuis Gelderse Vallei hun collega’s van het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) in bij complexe ziektebeelden. Het AvL is onder andere gespecialiseerd in borstkanker en dé expert op dit gebied. Annebeth Haringhuizen (internist-oncoloog) en Wilfred de Roos (borstkanker-chirurg) bij Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn zo enthousiast over deze samenwerking dat zij hierover graag vertellen.

Als je hoort dat je (borst)kanker hebt, is dat een grote schok. Veel patiënten hebben dan behoefte aan een zogenaamde second opinion: de mening van een specialist uit een ander ziekenhuis. Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft iedere twee weken overleg met een specialist uit het Antoni van Leeuwenhoek (AvL). Complexe casuïstiek, bijvoorbeeld een patiënt die al eerder behandeld is voor borstkanker of waarbij er meerdere behandelmogelijkheden zijn, worden besproken met deze specialist. ‘Patiënten vinden het erg fijn dit te horen’, vertelt Annebeth Haringhuizen. ‘Ze hebben dan zelf ook minder vaak behoefte aan een tweede mening van een ander ziekenhuis, al blijft dat natuurlijk altijd mogelijk.’

Videoverbinding

Twee keer per week is er binnen Ziekenhuis Gelderse Vallei multidisciplinair overleg. Het team met daarin een chirurg, radioloog, internist-oncoloog, patholoog, radiotherapeut, verpleegkundig consulent mammacare en verpleegkundig specialist bespreken de patiënten met borstkanker en stellen het behandelplan op. Om de twee weken sluit, namens het borstkankerteam van het AvL, een internist van het AvL via een videoverbinding aan. Zowel patiënten die net de diagnose borstkanker hebben gekregen en nog geopereerd gaan worden of net geopereerd zijn, als patiënten met uitgezaaide borstkanker waarbij nieuwe behandelkeuzes gemaakt moeten worden, worden dan besproken. Samen wordt het definitieve behandelplan opgesteld. ‘Het Antoni van Leeuwenhoek heeft veel kennis in huis en is op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen. Wij maken hier heel graag gebruik van en kunnen zo nog betere zorg geven. Ook krijgen we informatie over nieuwe onderzoeken waar patiënten eventueel aan kunnen meedoen’ aldus Haringhuizen. ‘We kunnen onze eigen ideeën en gedachten toetsen bij collega’s. Voor patiënten is het heel prettig te weten dat we laagdrempelig contact hebben met experts.’

Antoni van Leeuwenhoek

Het Antoni van Leeuwenhoek is een ziekenhuis met een onderzoeksinstituut in Amsterdam, en gespecialiseerd in oncologie: onderzoek, diagnose en behandeling van kanker. Het Antoni van Leeuwenhoek hoort tot de wereldtop in de verbinding van zorg en onderzoek voor kankerpatiënten. Als enig Nederlandse kankercentrum is dit ziekenhuis één van de tien Comprehensive Cancer Centers van Europa.

Borstkankerzorg A.R.T.Z.

Ziekenhuis Gelderse Vallei maakt ook deel uit van de Alliantie Regionale Top Zorg (A.R.T.Z). In het A.R.T.Z. Oncologisch centrum wordt de oncologische zorg van Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei bij elkaar gebracht. In de samenwerking delen gespecialiseerde teams per kankersoort hun kennis en ervaring met elkaar, met als doel de oncologische zorg in Gelderland verder te verbeteren.

Nieuwsoverzicht