Start vrouwenpolikliniek cardiologie

09 August 2016

Op vrijdag 12 augustus start in Ziekenhuis Gelderse Vallei de vrouwenpolikliniek cardiologie. Tijdens het speciale spreekuur op vrijdagmiddag kunnen vrouwen met (vermoedelijke) hartklachten terecht bij cardioloog Marie-Claire van Dijk voor onderzoek en behandeling.

Met dit speciale spreekuur wil het ziekenhuis vrouwen met mogelijke hartklachten zorgvuldiger en eerder opsporen, voorzien van een heldere diagnose en op de juiste manier behandelen om ziekte en sterfte te voorkomen. In andere ziekenhuizen zijn er al positieve ervaringen met een speciaal vrouwenspreekuur. Tijdens het spreekuur is er meer tijd ingepland voor onderzoek naar de herkomst van klachten en risicofactoren.

Hartklachten

Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen doodsoorzaak nummer één. Een op de drie vrouwen (28%)  overlijdt hieraan. Hart- en vaatziekten kunnen zich op verschillende manieren uiten. Mannen ervaren vaker druk op de borst, vrouwen hebben soms alleen klachten van kortademigheid (70%), vermoeidheid, eetproblemen, misselijkheid of hartkloppingen. Door deze andere klachten herkent de patiënte, maar ook haar arts vaak niet dat het om een hartprobleem gaat. De klachten worden vaak verward met bijvoorbeeld overgangsklachten. Daarnaast verdragen vrouwen medicijnen anders.

Verwijzing via de huisarts

Voor het spreekuur van de vrouwenpolikliniek cardiologie is een verwijzing van de huisarts nodig. Huisartsen kunnen patiëntes tussen 40 en 70 jaar verwijzen naar de vrouwenpolikliniek cardiologie. Meer informatie over hartklachten bij vrouwen kunt u vinden op de website van de Hartstichting en Hart voor vrouwen.  

Nieuwsoverzicht