Vallen als symptoom van andere ziekte

08 July 2015

Na een week mocht ze naar huis. Vandaag kwam ze terug voor controle. ‘We kijken dan of het herstel goed verloopt en we geven eventueel extra adviezen’, vertelt geriater Rachel Bogers.

Heupoperatie

Mevrouw Pulskens kwam in maart niet voor het eerst in het ziekenhuis. In november 2014 viel zij en brak haar heup. Ze moest worden geopereerd maar herstelde snel. ‘Ik was erg gemotiveerd en deed àlle oefeningen van de fysiotherapeut. Na vier weken kon ik weer goed lopen, soms zelfs al zonder rollator!’ Mevrouw Pulskens volgde ook de cursus ‘veilig vallen’. Dit nam de angst voor het vallen voor een groot deel weg.

Opgenomen in het ziekenhuis

Maar in maart dit jaar kampte mevrouw Pulskens met verschillende klachten. Ze was duizelig, misselijk en niet fit. Het waren vage klachten die de huisarts niet kon thuisbrengen. Mevrouw Pulskens werd doorverwezen naar het ziekenhuis en opgenomen op de afdeling ouderengeneeskunde.

Kwetsbaarder

Mevrouw Pulskens: ‘Het bleek dat ik een blaas- en nierontsteking had, hierdoor was ik misselijk en duizelig en ook weer bang om te vallen.’ Rachel Bogers vertelt dat het vaker voorkomt dat oudere patiënten heel andere klachten hebben dan de klachten die je bij een bepaalde ziekte verwacht. ‘Dat komt doordat zij kwetsbaarder zijn. De klachten van een ontsteking worden minder opgemerkt maar de gevolgen zoals vallen, duizeligheid en braken vallen meer op. Bij dit soort klachten onderzoeken we dan ook altijd of er bijvoorbeeld sprake is van een long- of blaasontsteking of buikgriep.’ ‘Zodra ik de juiste medicijnen kreeg, knapte ik gelukkig snel op. Ik was niet meer misselijk of duizelig. De medische zorg heb ik geweldig gevonden. En het eten was erg lekker. Ik kreeg veel tussendoortjes’, aldus mevrouw Pulskens. Rachel Bogers vult aan: ‘We geven aan onze patiënten veel eiwit- en energierijke hapjes, die zijn voor een goed herstel belangrijk.’

Niet meer bang

Mevrouw Pulskens: ‘Ik was vandaag voor controle op de polikliniek en het gaat goed. Ik ben niet meer bang om te vallen. In huis loop ik zonder rollator. Verder wandel ik veel buiten maar dan neem ik de rollator wel mee want die is ook handig voor alle boodschappen.’

Nieuwsoverzicht