Zeewierburger in Ziekenhuis Gelderse Vallei

08 December 2015

Als voedingsziekenhuis is Ziekenhuis Gelderse Vallei steeds op zoek naar nieuwe voedingsmiddelen die lekker zijn en het voor patiënten makkelijker maken dagelijks genoeg eiwitten binnen te krijgen. Ook duurzaamheid vindt het ziekenhuis belangrijk. Vanaf 8 december staat daarom de zeewierburger op de menukaart van het ziekenhuis.

Zeewierburger

Op 8 december wordt The Dutch Weed Burger (TDWB) binnen het ziekenhuis geïntroduceerd. Deze bestaat uit een 100% plantaardig hamburger met een broodje en saus. Brood en saus zijn verrijkt met micro- en macro-algen. De burger is dan ook rijk aan eiwitten en omega-vetzuren. ‘We wilden een plantaardig product maken, waar nagenoeg alles inzit wat je in een maaltijdmoment binnen wilt krijgen en dat is goed gelukt! Dat Ziekenhuis Gelderse Vallei de zeewierburger opneemt in haar assortiment is voor ons een teken dat plantaardig eten de toekomst heeft’ aldus Mark Kulsdom, leverancier van TDWB. 

Zeewier

Zeewieren zijn zeeplanten. Ze groeien in zout water. Om te groeien hebben ze alleen de zon en zee nodig. Zeewieren kunnen daarom een duurzame vleesvervanger zijn. Zeewier bevat veel eiwitten en daarnaast vitamines en mineralen als ijzer en calcium.

Belang van eiwitten

Ziekte heeft invloed op spierweefsel. Om spieren en spierkracht op peil te houden of weer op te bouwen, zijn voldoende eiwitten in de voeding en voldoende beweging nodig. Daarom besteedt voedingsziekenhuis Gelderse Vallei extra aandacht aan producten rijk aan eiwitten.

Patiënten kunnen volgens het maaltijdservicesysteem At Your Request van 07.00 tot 18.15 uur zelf kiezen wat, waar, wanneer en met wie zij willen eten. Hiervoor ligt een menukaart op hun nachtkastje. En daarop staat vanaf 8 december deze burger.
In de centrale hal worden proefstukjes uitgedeeld aan bezoekers. Medewerkers kunnen voor de zeewierburger terecht in het personeelsrestaurant. ‘We zijn altijd op zoek naar gezonde, vernieuwende en duurzame producten’, aldus Annelies Ruitenschild, teamleider voeding bij het Edese ziekenhuis. ‘Vandaar dat we graag dit product aan ons assortiment toevoegen.’

Nieuwsoverzicht