Informatie coronavirus

In verband met coronavirus gelden in Ziekenhuis Gelderse Vallei extra maatregelen. Wilt u weten wat dit voor u betekent als patiënt of bezoeker? De meest actuele informatie leest u hieronder.

Patiënten, bezoekers en begeleiders

Vanaf uiterlijk 1 oktober krijgen alle patiënten, begeleiders en bezoekers bij binnenkomst een mondneusmasker uitgereikt. Deze moet gedragen worden tijdens het gehele bezoek aan het ziekenhuis, tenzij de behandelaar aangeeft dat het masker kan worden afgezet. Het is niet toegestaan een eigen mondneusmasker te gebruiken in ons ziekenhuis. De mondmaskers die worden uitgereikt moeten bij vertrek weer worden ingeleverd.

Coronacheck
Voor de komst naar het ziekenhuis moet iedereen nog steeds de digitale coronacheck invullen en de daarbij gegeven instructies opvolgen. Deze check vindt u hier.

Medewerkers

Onze medewerkers controleren dagelijks hun gezondheid. Als medewerkers klachten hebben die gerelateerd kunnen zijn aan COVID-19, mogen zij pas werken, nadat ze zich hebben laten testen op COVID-19 en de uitslag negatief is.

Onze medewerkers houden daar waar mogelijk 1,5 meter afstand van anderen. Soms is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld bij een lichamelijk onderzoek, daarom dragen al onze medewerkers een medische mondneusmasker. Het medische mondneusmasker biedt bescherming voor zowel de drager als anderen. Ook nemen we aanvullende maatregelen; zo wordt er tijdens een lichamelijk onderzoek niet gepraat en moet de patiënt het hoofd zoveel mogelijk afwenden.

Afspraken bij de polikliniek, bloedprikken en/of radiologie

Als uw afspraak niet doorgaat, dan nemen wij contact met u op. Hoort u niets? Dan gaat uw afspraak gewoon door. Wij vragen u om geen contact op te nemen met ons ziekenhuis om dit na te vragen. Zo houden we de lijnen vrij voor andere vragen.

U moet hiervoor een afspraak maken. Hiervoor heeft u de gegevens van uw verwijzing nodig. U kunt online een afspraak maken via MijnZGV, het contactformulier of via onze patiëntenservice via (0318) 43 43 45. Zij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur. Helaas is het op dit moment erg druk bij het patiëntenservice. Het kan dus zijn dat u langer moet wachten totdat iemand u te woord kan staan. Kijk voor gunstige beltijden op 'Afspraak maken of wijzigen'.

Onze artsen en verpleegkundig specialisten beoordelen op medische grond welke afspraken eerst gepland worden. Spoedzorg en zorg voor acute problemen gaan altijd door.

Mijn afspraak werd afgezegd, wordt deze opnieuw ingepland?

Ja, alle afspraken die zijn afgezegd worden opnieuw inpgepland. We nemen contact met u op om de afspraak opnieuw in te plannen.

Bereid uw afspraak voor

Vanwege het coronavirus gelden er voor ieders veiligheid extra maatregelen. Lees deze maatregelen goed door voor uw bezoek aan het ziekenhuis.

Nb: voor zwangeren verwijzen wij naar de afdelingspagina verloskunde.

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt op uw afspraak. Bekijk hiervoor onze maatregelen

Afspraak in Barneveld of Veenendaal

In de spreekuurcentra Barneveld en Veenendaal kunnen we geen patiënten met coronagerelateerde klachten (zie hieronder) ontvangen. Krijgt u na het maken van uw afspraak klachten? Neem dan contact op met onze patiëntenservice via (0318) 43 43 45. Dan wordt er gekeken of u op de hoofdlocatie in Ede terecht kunt.

Afspraak in Ede

Doe binnen 48 uur voor uw afspraak de Corona Check. Afhankelijk van uw antwoorden kan het zijn dat uw afspraak uitgesteld wordt of dat er aanvullende maatregelen genomen worden. Volg altijd de aanwijzingen van onze medewerkers op.

U kunt in MijnZGV zien met wie u een afspraak heeft. Ook andere details van uw afspraak, zoals de tijd en locatie, vindt u hier. 

Coronavirus antistoffentest

Ons medisch microbiologisch laboratorium kan serum van patiënten testen op de aanwezigheid van antistoffen tegen Sars-Cov-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. U kunt dit onderzoek laten aanvragen door uw huisarts of specialist en vervolgens uw bloed laten prikken bij een van onze afnamelocaties. Let op: bloedprikken gaat op afspraak. De resultaten zijn doorgaans binnen enkele werkdagen bekend, het laboratorium zal de uitslag van de test rapporteren naar uw huisarts of specialist.

De antistoffentest heeft een prijs van 13,41 euro (tarief voor 2021), hierbij komen nog wel de bloedafname- en orderkosten (tarief voor 2021 is 13,52 euro). De antistoffentest is een zogenaamde IgG-test en zal op de factuur terug te vinden zijn met (NZA) code 071118. Dit is ook zichtbaar in onze passantenprijslijst

Opname en op bezoek

Als uw operatie niet doorgaat, dan nemen wij contact met u op. Hoort u niets? Dan gaat de operatie gewoon door. De behandelend arts maakt steeds een zorgvuldige afweging, waarbij het belang van de patiënt altijd voorop staat. Op deze manier wordt er gekeken welke operaties eerst gedaan worden.

Ja, voor ieders veiligheid gelden er in Ziekenhuis Gelderse Vallei extra maatregelen. Het kan zijn dat u voor uw operatie uit voorzorg getest moet worden op covid-19. Als dit voor u geldt, krijgt u daar extra informatie over van uw arts of via de betreffende polikliniek. 

Het is van belang dat u zich goed voorbereidt op uw opname en verblijf. Bekijk de maatregelen

In verband met het coronavirus hebben we de bezoektijden en -regeling aangepast. Klik hier voor meer informatie over de bezoekersregeling. Bekijk ook de extra maatregelen die gelden. 

COVID-19-vaccinatie

De eerste groep zorgmedewerkers van ons ziekenhuis zijn gevaccineerd. Het gaat hier om artsen en verpleegkundigen die werken op de spoedeisende hulp (SEH), intensive care (IC) en covid-afdelingen. Landelijk liggen er strikte afspraken over wie op welk moment mag worden gevaccineerd. 

Als ziekenhuis streven we naar het zo snel mogelijk vaccineren van alle medewerkers met patiëntencontacten. We zijn echter afhankelijk van het overheidsbeleid met betrekking tot de richtlijnen en levering van de vaccins. Hierover is momenteel helaas nog niets meer bekend.

Voor meer informatie over de COVID-19-vaccinatie verwijzen we u graag door naar de website van het RIVM.

Ja. Ook bij een verminderde weerstand kunt u veilig een covid-vaccinatie ontvangen. Hiervoor hoeft u niet te overleggen met uw behandelaar. Het risico van eventuele bijwerkingen weegt niet op tegen het risico van een infectie. Het vaccin mag op elk moment worden genomen, ongeacht de situatie (kuur, immuno, etc.).

Ja. Wij adviseren u om uw bloedverdunners te blijven gebruiken. Het vaccin mag op elk moment worden genomen, ongeacht de situatie (kuur, immuno, etc.).

Aandacht voor leefstijl

Ik wil werken aan een goede leefstijl om sneller te herstellen, wat zijn goede adviezen?

Wist u dat de kans groter is dat u gezond blijft en dat u sneller herstelt door gezond te eten en voldoende te bewegen en slapen? Ook bij het herstel van covid-19 is aandacht voor voeding, bewegen en slaap, maar ook ademhalingstechnieken belangrijk. Op www.geldersevallei.nl/voeding-bewegen-slaap vindt u adviezen hierover.

Ik heb reuk- en/of smaakverandering na covid-19, waar vind ik meer informatie?

Gemiddeld heeft zo’n 50% van de coronapatiënten te maken met reuk- en/of smaakverandering. Hoewel dit bij een deel van de mensen binnen een paar weken herstelt, is er een grote groep die veel langer te maken heeft met dit verlies. Kijk op onze webpagina 'Voedingsadviezen bij veranderingen in smaak en reuk' voor meer informatie.