Sarcoïdose

Bij sarcoïdose (voorheen bekend als de ziekte van Besnier-Boeck) is er sprake van een ophoping van ontstekingscellen, granulomen genoemd. Deze granulomen komen in bijna alle organen en weefsels voor. Bij 90 procent van de patiënten is er sprake van een ontsteking in de longen. De oorzaak van sarcoïdose is nog niet bekend.

Wat zijn de klachten?

Aangezien sarcoïdose op veel plaatsen in het lichaam kan ontstaan, hangen de klachten samen met de plaats waar de ziekte voorkomt. Soms wordt sarcoïdose per toeval gevonden zonder dat mensen hinder ervaren. Bij sarcoïdose in de longen zijn hoesten en kortademigheid de meest voorkomende klachten. Ook langdurige vermoeidheid komt vaak voor. Andere veel voorkomende klachten zijn pijn in de gewrichten, last van de ogen en huidafwijkingen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om de diagnose te stellen wordt er meestal bloed -en urineonderzoek, een hartfilmpje (ECG), longfunctieonderzoek en een foto en/of scan van de longen gemaakt. Vaak is het ook nodig om een stukje weefsel (uit de longen) weg te nemen voor verder onderzoek.

Wat is het verloop van de ziekte?

Bij de meeste patiënten verdwijnen de granulomen en daarmee ook vaak de klachten in de loop van de tijd. Bij sommige patiënten wordt sarcoïdose echter een chronische ziekte. Een van de kenmerkende eigenschappen van sarcoïdose is dat de ziekte grillig verloopt. Dit betekent dat de klachten op het ene moment meer aanwezig zijn dan op het andere moment.

Is sarcoïdose te behandelen?

Vaak is er geen specifieke behandeling voor sarcoïdose. Wanneer iemand last heeft van ontstoken ogen of huid, dan kan sarcoïdose met een lokale behandeling worden aangepakt. Als de belangrijke organen (longen, hart, nieren en/of zenuwstelsel) in de problemen dreigen te komen, wordt er gestart met een behandeling die meestal bestaat uit prednison of methotrexaat.

Samenwerking

Complexe ziektegevallen van sarcoïdose bespreken wij samen met de ziekenhuizen uit de regio (Rijnstate, Gelre ziekenhuizen Apeldoorn, Deventer Ziekenhuis en Slingeland Ziekenhuis). Ook is er een maandelijks een overleg met het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.