Aangezichtspijn

Aangezichtspijn is een heftige pijn in het gezicht, tussen het voorhoofd en de kin. De pijn komt plotseling opzetten en de pijnscheuten kunnen enkele seconden tot enkele minuten aanhouden. De behandeling bestaat uit medicatie.

Wat is aangezichtspijn?

De term 'aangezichtspijn' is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen. De pijn kan meerdere oorzaken en vormen hebben. Daarom zijn er meerdere poliklinieken die deze aandoening behandelen. De polikliniek neurologie behandelt 2 soorten:

  • primaire trigeminusneuralgie (PTN)
  • secundaire (symptomatische) trigeminusneuralgie of trigeminusneuropathie

Klachten bij primaire trigeminusneuralgie (PTN)

U heeft herhaalde, kortdurende aanvallen van zeer heftige pijnscheuten aan één kant van het gezicht. De pijn straalt uit naar de neusvleugel of naar de onderkaak. De aanvallen kunnen uitgelokt worden door het aanraken van delen in het gezicht, bij het tandenpoetsen of scheren en bij snelle wisselingen in temperatuur.

Bij elke patiënt uiten de klachten zich anders, maar duidelijk herkenbaar is het patroon van aanvallen. De oorzaak is waarschijnlijk een bloedvaatje dat tegen een zenuw in het gezicht drukt. Dit prikkelt de zenuw en geeft de pijn.

Klachten bij secundaire trigeminusneuralgie

De pijn is hetzelfde als bij PTN. De oorzaak is echter anders. De geprikkelde of beschadigde zenuw komt hier door MS of gordelroos.

Diagnose en behandeling

Meestal stelt de arts de diagnose na het goed uitvragen van uw klachten en een lichamelijk onderzoek. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals een MRI of een CT-scan. De behandeling bestaat uit medicatie.

Wat u zelf kunt doen?

Maak een lijstje met uw klachten en al uw vragen. Dan komt alles aan bod wat u wilt bespreken.