Acuut reuma

Acuut reuma ontstaat na een infectie met een bacterie, een streptokok. Vaak begint het met hoge koorts. Daarna worden uw gewrichten pijnlijk. Bij acuut reuma heeft u last van steeds een ander gewricht.

Ontstaan acuut reuma

Acuut reuma komt in de westerse landen nog maar weinig voor. Dit komt door gebruik van antibiotica, verbeterde hygiëne en voeding en veranderde immunopathogeniteit van de streptokok. Als het al optreedt, dan gebeurt dit vooral bij kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Acuut reuma ontstaat na infectie met een bepaalde streptokok, de zogenaamde groep-A-streptokok. Dat is een bacterie die veel voorkomt en vaak voor keelinfecties zorgt. U krijgt daarbij hoge koorts. Opvallend is dat de gewrichtsklachten verspringen: u heeft last van steeds een ander gewricht. Meestal is dat de knie, de elleboog, de enkel of de pols.

Acuut reuma ontstaat als het immuunsysteem de eigen weefsels aanvalt. Dat gebeurt als een reactie op de infectie. Eigenlijk is dit een 'verkeerde' reactie van het immuunsysteem: het hoort niet zo te reageren. Acuut reuma valt daarom onder de auto-immuunziekten.

Symptomen acuut reuma

Het begint meestal met hoge koorts, vermoeidheid, verminderde eetlust, buikpijn, bleekheid en neusbloedingen. Vervolgens worden uw gewrichten pijnlijk. Dit komt doordat er ontstekingen ontstaan. De medische naam hiervoor is artritis. Opvallend is dat de gewrichtsklachten verspringen.

Acuut reuma kan leiden tot hartklachten. Snelle hartslag tijdens rust of slaap, hoesten, pijn op de borst en snelle ademhaling kunnen daarvoor aanwijzingen zijn.Ook kunt u bij acuut reuma last krijgen van afwijkingen aan het zenuwstelsel. Dit merkt u aan zwakte van uw spieren en ongecontroleerde bewegingen van uw armen, benen en gezicht. Meestal ontstaan deze klachten 1 tot 6 maanden na de keelinfectie.

Bij acuut reuma kunt u huiduitslag krijgen op uw romp, uw bovenarmen en uw bovenbenen. Ook kunt u last krijgen van onderhuidse knobbeltjes aan de strekzijde van uw gewrichten. Het is lastig om de diagnose acuut reuma te stellen. Dat komt doordat de ziekte erg lijkt op andere ziekten.

Vooruitzichten

Acuut reuma verloopt vaak in aanvallen. U kunt dus meerdere keren achter elkaar acuut reuma krijgen. De gewrichtsontstekingen genezen meestal zonder blijvende gevolgen. Wel kunt u hartklachten houden, bijvoorbeeld doordat uw hartkleppen beschadigd zijn geraakt.