Afwijkend uitstrijkje

In Nederland krijgen alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar om de 5 jaar een oproep voor een uitstrijkje. Het doel van een uitstrijkje is om na te gaan of er sprake kan zijn van een voorstadium van baarmoederhalskanker. Het voorstadium is goed en eenvoudig te behandelen. Indien dit niet wordt behandeld kan bij een deel van de vrouwen dit voorstadium in baarmoederhalskanker veranderen.

Een afwijkende uitslag

Een afwijkend uitstrijkje betekent dat er mogelijk sprake is van een voorstadium van baarmoederhalskanker. De uitslag van het uitstrijkje wordt weergegeven door middel van een PAP nummering, namelijk PAP 1 tot en met 5.

  • PAP 1 is een normaal uitstrijkje
  • PAP 2 en 3A zijn licht afwijkend
  • PAP 3B en hoger zijn sterk afwijkend

Hoe hoger de PAP nummering, des te groter is de kans op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Het is natuurlijk nooit uitgesloten dat er onverhoopt toch sprake is van baarmoederhalskanker bij een afwijkend uitstrijkje, maar de kans hierop is uitermate klein, zeker wanneer er geen klachten zijn. 

Verwijzing naar de gynaecoloog

Als u wordt verwezen naar de gynaecoloog, volgt er eerst een intake gesprek. Hierna onderzoekt de gynaecoloog of er sprake is van een voorstadium. Aangezien een voorstadium met het blote oog niet zichtbaar is, wordt er met een soort microscoop naar de baarmoedermond gekeken. Dit onderzoek heet colposcopie. Soms wordt besloten om tot behandeling over te gaan, deze behandeling heet lis-excisie. Hierbij wordt een kegelvormig stukje weefsel van de baarmoederhals verwijderd. 

Uitslag en verdere controles

Het verwijderde weefsel wordt opgestuurd voor microscopisch onderzoek. Dit onderzoek neemt 2 tot 3 weken in beslag. U krijgt een afspraak bij de gynaecoloog om de uitslag te bespreken. Tevens wordt dan bepaald hoe de verdere controles verlopen. 

In uitzonderlijke gevallen wordt besloten een groter stuk weefsel te verwijderen. Dit heet conisatie

Het is mogelijk dat onrustige cellen aanwezig blijven na behandeling. Met de gynaecoloog kunt u bespreken welke mogelijkheden er zijn voor verdere behandeling.

Seksualiteit en zwanger worden

Het is mogelijk dat u gevolgen ervaart ten opzichte van seksualiteit na de behandeling. U kunt uw vragen en/of klachten bespreken met uw gynaecoloog.

Na een conisatie bestaat er een kleine kans op problemen bij het zwanger worden, tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling. Dit is afhankelijk van hoeveel weefsel is weggenomen en waar. U kunt dit met uw gynaecoloog bespreken.