Artritis psoriatica

Artritis psoriatica is een vorm van ontstekingsreuma die voorkomt bij mensen met de huidziekte psoriasis. De ziekte veroorzaakt huidproblemen en gewrichtsklachten.

Erfelijke aanleg

Artritis psoriatica is een vorm van spondyloartritis. Spondyloartritis is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen met een aantal gemeenschappelijke kenmerken, zoals ontstekingen in de wervelkolom, het bekken en de gewrichten van de armen of benen. De aandoening komt vaker voor binnen sommige families en bij mensen die het gen HLA-B27 in het bloed hebben. Daarom wordt aangenomen dat erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt voor het krijgen van spondyloartritis.

Klachten

Artritis betekent gewrichtsontsteking. Bij artritis psoriatica komen de ontstekingen meestal voor in de gewrichten van uw handen, voeten, ellebogen of knieën. De ontsteking kan ook onder in uw rug zitten, in uw bekken, of op de plek waar uw ribben aan uw borstkas vastzitten. Door de ontstekingen kunt u last hebben van pijn en stijfheid aan de gewrichten. Ook kunnen de gewrichten er rood en gezwollen uitzien. Soms voelen mensen zich moe en grieperig.

Huidziekte

Psoriasis is een huidziekte. De bekendste vorm is psoriasis vulgaris. Als u dat heeft wordt uw huid rood en gaat sterk schilferen. Meestal gaat het om de huid aan de buitenkant van uw ellebogen en knieën, uw hoofdhuid (beginnend bij de haargrens) en uw huidplooien. Psoriasis kan ook voorkomen bij uw navel, bilnaad en op uw handpalmen en voetzolen. Er is ook een vorm van psoriasis (psoriasis unguum) waarbij putjes in de nagels ontstaan en bruine verkleuringen onder de nagel.

Auto-immuunziekte

Waardoor u artritis psoriatica krijgt, is niet precies bekend. Wel is zeker dat bepaalde witte bloedcellen ermee te maken hebben. Deze T-lymfocyten zijn belangrijk voor uw afweersysteem. Bij artritis psoriatica werkt dit afweersysteem niet goed. De T-lymfocyten vallen alles aan, ook wat 'eigen' is. Dit wordt een auto-immuunziekte genoemd.

Wat kunt u zelf doen?

Om de artritis psoriatica zo rustig mogelijk te houden, is een gezonde leefstijl belangrijk. Eet gezond, beweeg voldoende en neem ook voldoende rust. Bescherm zo veel mogelijk uw gewrichten. Er zijn geen specifieke voedingsadviezen. Uw reumaconsulent kan u meer informatie over geven. Daarnaast is het belangrijkste het op tijd innemen van uw medicatie. Aangezien dit het enige is dat een artritis verhelpt.

Zonlicht en zout hebben een gunstig effect op de psoriasis. Zwemmen in zout water kan daarom helpen de psoriasis te verminderen, evenals liggen in de zon. Beiden hebben echter geen effect op de gewrichten.

Vooruitzichten

De artritis psoriatica is een aandoening die niet te genezen is. Met medicatie kan de ziekte zoveel mogelijk rustig gehouden worden. Het is niet te voorspellen hoe artritis psoriatica bij u zal verlopen. Meestal wisselen periodes waarin u klachten heeft af met periodes waarin de ziekte spontaan rustiger wordt of door medicijnen tot stilstand komt. Er is geen samenhang tussen de huidklachten en de gewrichtsklachten: de ene keer heeft u vooral last van uw gewrichten, terwijl op een ander moment uw huidklachten juist meer opspelen. Ook is er geen patroon in wanneer welke klachten ontstaan. Het kan beginnen met huidklachten, maar ook met gewrichtsontstekingen.