Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom is de medische term voor de meest voorkomende vorm van (huid)kanker. Het ontstaat meestal door blootstelling aan zonlicht.

Wat is een basaalcelcarcinoom?

De buitenste laag van de huid heet de opperhuid. Hier ontstaat een basaalcelcarcinoom als gewone cellen (basale cellen) zich ontwikkelen tot kwaadaardige cellen (carcinoom). In de volksmond heet dit huidkanker.

Hoe ontstaat een basaalcelcarcinoom?

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is blootstelling aan zonlicht. Onze huid heeft een speciaal reparatiesysteem om schade door zonlicht (of eigenlijk uv-straling) te herstellen. Soms herstelt de schade niet en ontstaat een kwaadaardige cel. Deze gaat groeien en na verloop van tijd is het huidkanker. Het basaalcelcarcinoom begint als een verdikking met een roze, huidkleurige of lichtbruine kleur en een parelachtige glans. Deze wordt langzaam groter.

Behandeling van een basaalcelcarcinoom

Wij verwijderen huidkanker onder plaatselijke verdoving of algehele narcose. Als de aandoening te groot is, is het niet mogelijk de randen van de wond direct te sluiten. Dan gebruiken we een stukje huid in de buurt van de wond (transplantaat).

Huidkanker operaties en Ziekenhuis Gelderse Vallei

Op het gebied van huidkanker operaties is binnen ons ziekenhuis een aangezichts-chirurgisch team actief. Dit team bestaat uit een plastisch chirurg, dermatoloog, KNO-arts, kaakchirurg en radioloog. Samen bespreken wij de mogelijkheden van behandeling bij de individuele patiënt. Deze patiënten worden altijd met voorrang geopereerd.

Wat kunt u zelf doen?

Zelfonderzoek van de huid is essentieel en moet regelmatig plaatsvinden. Indien u een verandering van een moedervlek of een verdikking in de huid, al dan niet met korst, ziet, dan kunt u dit het beste op korte termijn aan uw huisarts laten zien. Indien hij de huidverandering niet vertrouwt, kan een biopt (stukje weefsel uit de aandoening) worden genomen. Bij de diagnose huidkanker wordt u direct doorgestuurd naar het ziekenhuis.