BRMO

BRMO is de afkorting van Bijzonder Resistent Micro-organisme. Dit zijn bacteriën die bestand zijn tegen de meest gangbare antibiotica en daardoor moeilijk zijn te behandelen.

Wat is BRMO?

Een micro-organisme is de verzamelnaam voor bacteriën, virussen en schimmels. Iedereen draagt vele soorten bacteriën met zich mee, bijvoorbeeld in de neus, darmen en op de huid. Bij verminderde weerstand kunnen deze bacteriën infecties zoals ontstoken wondjes veroorzaken. Dit soort infecties geneest in de regel vanzelf. Soms is het nodig ze te behandelen met antibiotica. Antibiotica zijn middelen die worden gebruikt om bacteriën te doden of hun groei te remmen, zodat de infectie kan genezen.

Een BRMO is geen gewone bacterie. Het is een bacterie die niet reageert op de meest gebruikte antibiotica. Er zijn daarom nog maar enkele middelen die wél werkzaam zijn als een infectie met een dergelijke bacterie optreedt. Met deze middelen moet zuinig worden omgegaan omdat de bacterie anders ook ongevoelig kan worden voor deze middelen.

Hoe weet u of u drager bent van een BRMO?

De huisarts of behandelaar die het onderzoek heeft laten verrichten, is degene die u over de uitslag informeert. U kunt de bacterie bij u hebben zonder dat u er ziek van bent of wordt.

Behandelmogelijkheden

Voor de meeste mensen leveren deze bacteriën geen gevaar op en sommige mensen raken de bacterie na verloop van tijd vanzelf weer kwijt. Om na te gaan of u de desbetreffende bacterie nog bij u draagt kunnen er door de huisarts kweken worden afgenomen. Dat kan alleen als er geen risicofactoren meer aanwezig zijn (wonden, katheters, antibiotica gebruik)

Er wordt een kweek van het rectum (anus) en van de plaats waar de bacterie als eerste is aangetoond afgenomen. De kweken worden door middel van een wattenstaafje afgenomen.

Indien er twee kweeksets negatief zijn, is de bacterie niet meer aangetoond. Uw huisarts of behandelaar kan goed inschatten of het zinvol is om kweken af te nemen.

Ziekenhuisopname

Bij opname in het ziekenhuis, nemen wij voorzorgsmaatregelen. Dit doen wij om verspreiding te voorkomen en onze patiënten en medewerkers te beschermen.

Meer informatie over BRMO

Meer informatie over BRMO bij een polikiniekbezoek of een opname, kunt u lezen in de folder.