Bronchiëctasieën

Bronchiëctasieën is de benaming voor een aandoening waarbij de luchtwegen continu verwijd en geïrriteerd zijn. Ectasie betekent verwijding of uitstulping. Bij bronchiëctasieën heeft u last van uitstulpingen in de luchtwegen (bronchiën).

In de uitstulpingen in de luchtwegen kunnen bacteriën zich makkelijk nestelen. Ze planten zich voort en zo ontstaan er steeds nieuwe infecties. Als u last heeft van bronchiëctasieën kunt u vaak longontsteking of bronchitis krijgen.

Als de luchtwegen vaak ontstoken zijn kunnen ze op den duur blijvend beschadigd raken. De kleine bloedvaatjes en trilharen gaan dan kapot. De trilharen zorgen ervoor dat slijm uit de luchtwegen wordt gewerkt. Als de trilharen stuk zijn blijft het slijm in de luchtwegen. Hierdoor kunt u last krijgen van hoestbuien en benauwdheid.

Bronchiëctasieën kunnen voorkomen in één of beide longen. Soms zijn bronchiëctasieën aangeboren maar ze kunnen ook ontstaan door bijvoorbeeld longonsteking. Bronchiëctasieën zijn niet te genezen, het is een chronische aandoening.