Cyste

Een cyste is een holte in het lichaam die gevuld is met lucht, vocht of andere lichaamsstoffen. Ze kunnen op veel plaatsen in het lichaam voorkomen. Cysten zijn meestal goedaardig, maar kunnen ook kwaadaardig zijn.

Hoe ontstaat een cyste?

De meeste cysten ontstaan door een combinatie van factoren als:

  • infecties
  • een blokkade van de normale stroming van lichaamsvloeistoffen
  • tumoren
  • chronische ontstekingen
  • erfelijke aanleg

Waar zitten cysten?

Cysten kunnen op veel plaatsen in het lichaam voorkomen. Meestal veroorzaken ze alleen last als ze zo groot worden dat andere weefsels in de knel komen. Soms voelen ze aan als een abnormale bult. Dit geldt vooral voor cysten onder de huid en in borsten.

Niet negeren

Cysten zijn meestal goedaardig, maar ze kunnen ook een uiting van kanker kunnen zijn. Het is verstandig uw arts te raadplegen voor eventueel verder onderzoek. Een cyste net onder de huid of in de borsten valt meestal snel op. Cysten in organen zijn minder gemakkelijk te ontdekken. Meestal worden ze gespot tijdens een röntgenonderzoek, een echografie, CT-scan of MRI-scan.

Behandeling van een cyste

De huisarts verwijst u naar de polikliniek chirurgie. De assistente op de polikliniek beoordeelt of het zo ernstig is dat u gelijk moet komen, of dat u eerst een afspraak krijgt voor een consult. De arts beoordeelt de cyste en bespreekt of deze aangeprikt kan worden of dat een andere behandeling beter is.