Darmafsluiting

Een darmafsluiting wordt ook wel een ileus genoemd. Voedsel kan het lichaam dan niet als ontlasting verlaten. Een ileus kan zowel in de dikke als in de dunne darm optreden.

Oorzaak darmafsuiting

Een darmafsluiting kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste zijn de obstructieve ileus en de verlammende ileus.

Obstructieve ileus

Een obstructieve ileus ontstaat wanneer een obstakel de doorgang blokkeert. De doorgang wordt afgesloten door bijvoorbeeld een tumor. Dat kan door littekenweefsel ontstaan zijn na een buikoperatie of door een draaiing in de darm.

Verlammende ileus

Deze vorm van een darmafsluiting ontstaat wanneer de beweging van de darm ernstig vertraagd of afwezig is. De darm ligt stil waardoor voedsel ophoopt en het lichaam niet kan verlaten. Dit kan ontstaan als gevolg van een ontsteking in de buik, gebruik van bepaalde medicijnen zoals morfine, of na een grote buikoperatie.

Klachten darmverstopping

Patiënten met een verstopte darm krijgen buikpijn. De darmen proberen om de inhoud vooruit te bewegen, maar door de verstopping lukt dit niet. De darm gaat dan extra hard werken. Dit geeft krampende buikpijn. Patiënten kunnen ook een opgeblazen gevoel hebben. Meestal hebben patiënten  ook geen eetlust, zijn ze misselijk en moeten ze overgeven. De buik wordt vaak wat boller. De ontlasting blijft meestal weg, of patiënten krijgen waterdunne diarree.

Hoe komen we erachter?

Met lichamelijk onderzoek kunnen we vaststellen of de buik bol is. Met röntgenonderzoek kunnen we zien of er lucht is opgehoopt in de darmen.

Behandeling darmverstopping

Vaak heeft een darmverstopping weinig behandeling nodig. De patiënt mag een tijd niets eten en drinken. Zo krijgen de darmen rust. Als de darmen een tijdje rust hebben gehad, pakken zij hun functie vanzelf weer op. Daarna is het belangrijk om langzaam weer normaal te gaan eten en drinken. Als dit te snel gebeurt, kunnen de darmen opnieuw verstopt raken. Verder krijgt de patiënt medicijnen tegen de misselijkheid en medicijnen die ervoor zorgen dat de verstopte darminhoud zachter wordt. Daardoor kan de darm de inhoud makkelijker vooruit bewegen.

Soms moet een darmverstopping uitgebreider worden behandeld. Dit hangt af van de oorzaak. Als de verstopping komt door een verdraaiing, een darmperforatie of een tumor, moet de patiënt worden geopereerd.

Dikke darm
Bron: Stimulansz
Dunne darm
Bron: Stimulansz