Darmperforatie

Een darmperforatie is een gaatje in de darmwand. De inhoud van de darm lekt dan in de buikholte. Hierdoor kan het buikvlies gaan ontsteken. Dit kan ernstige gevolgen hebben.

Oorzaak darmperforatie

Een darmperforatie kan ontstaan als de darm plaatselijk ontstoken is. Cellen van de darmwand sterven dan af en er ontstaat een gaatje in de darmwand. Dit kan gebeuren door een ontsteking aan uitstulpingen in de dikke darm. Of door een beklemming van de dikke darm. Soms is zuurstoftekort de oorzaak. Bijvoorbeeld door een afsluiting van een slagader. Het kan ook gebeuren dat er tijdens een buikoperatie een darmperforatie wordt gemaakt. Daarom houden we patiënten in de dagen na een grote buikoperatie extra goed in de gaten.

Klachten darmperforatie

Bij een darmperforatie lekt ontlasting uit de darm in de buikholte. Het buikvlies kan ontstoken raken doordat bacteriën uit de darm in de buikholte komen en de patiënt kan erg veel buikpijn krijgen. De buik van de patiënt  voelt hard aan. Patiënten zijn vaak misselijk en moeten overgeven. Door de ontstekingsreactie krijgen patiënten vaak koorts, en soms zelfs een sepsis (bloedvergiftiging). In de ontlasting zitten immers veel bacteriën.

Hoe komen we erachter?

Met lichamelijk onderzoek kunnen we vaststellen of de buik hard aanvoelt. Bij een darmperforatie komt er naast ontlasting ook lucht in de buikholte. Met röntgenonderzoek kunnen we zien of er inderdaad lucht in de buikholte zit. Met een CT-onderzoek zien we op welke plek de darm precies is geperforeerd. Tot slot kunnen we een darmperforatie afleiden uit bloedonderzoek. De ontstekingswaarden in het bloed zullen dan verhoogd zijn.

Behandeling darmperforatie

Patiënten krijgen antibiotica tegen de ontsteking. Maar de belangrijkste behandeling is een operatie. Dit is de enige manier waarop een gaatje in de darmwand kan worden gedicht. Vaak krijgt de patiënt een (tijdelijk) stoma. Zo krijgt het ontstoken stuk darm de tijd om te genezen.  

Dikke darm
Bron: Stimulansz
Dunne darm
Bron: Stimulansz