Diabetes bij kinderen

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet in evenwicht houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline beschikbaar heeft. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel binnen strakke grenzen (4-8 mmol/l). Kinderen hebben voornamelijk diabetes type 1.

Wat is diabetes type 1?

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Normaal gesproken maakt het lichaam insuline in de eilandjes van Langerhans van de alvleesklier. Insuline helpt het lichaam om glucose op te nemen uit het bloed. Bij diabetes is de insuline niet meer beschikbaar. De weefsels kunnen dan geen glucose opnemen. Dit gebrek aan insuline komt door een fout in de eigen regulatie van het immuunsysteeem. Er ontstaat dan diabetes mellitus. Dit geeft acute klachten, zoals veel dorst en veel plassen.

Diabetes type 1 en 2

Diabetes type 1 kan op elke leeftijd ontstaan. Meestal ontstaat het bij kinderen en jongeren. De laatste jaren is er een stijging van kinderen jonger dan 10 jaar. Kinderen met diabetes type 1 moeten insuline krijgen via een injectie. Het kinderdiabetesteam helpt hierbij. Volwassenen met diabetes hebben vaak diabetes type 2. Bij de ontwikkeling van diabetes type 2 kunnen leefstijl en overgewicht een rol spelen. Dit is niet zo bij diabetes type 1. Diabetes heet ook wel suikerziekte.

Emotionele gevolgen

Diabetes is een chronische ziekte. Dat betekent dat het niet vanzelf overgaat, en dat je er elke dag mee te maken hebt. Kinderen met diabetes moeten altijd nadenken over wat zij eten, wanneer en hoeveel. Zij moeten steeds weer hun bloedglucose bepalen en berekenen hoeveel insuline er nodig is. Daarbij moeten zij rekening houden met de geplande activiteiten die dag. Dat kan erg vervelend zijn. Voor kinderen is het belangrijk dat zij zich geen uitzondering voelen. Ouders, vrienden en mensen op school kunnen hierbij helpen.