Diepveneuze trombose
Diepveneuze trombose
Diepveneuze trombose is een verstopping in het been. Dit gebeurt als bloed in de diepe afvoerende aderen in het been gaat stollen. Er ontstaat dan een bloedprop. Diepveneuze trombose komt veel voor.
Web Content Viewer
Hoe ontstaat diepveneuze trombose?
Diepveneuze trombose heeft meerdere oorzaken. Vaak ontstaat het door een combinatie van factoren, zoals:
- lange tijd bedrust
- zwangerschap en kraambed
- erfelijke aanleg
- operaties of ziekten
- roken
- verminderde beweging, bijvoorbeeld tijdens een lange vliegreis
- overgewicht
- gebruik van bepaalde medicijnen (zoals de anticonceptiepil)
Verschijnselen bij diepveneuze trombose
Iemand met diepveneuze trombose heeft vaak last van zwelling, roodheid en pijn in het been. Dat komt doordat bloed uit het been niet goed weg kan. Dit komt door de blokkade en hierdoor raakt het been gezwollen.
Complicaties diepveneuze trombose
Diepveneuze trombose heeft acute complicaties en complicaties die vaak pas na jaren zichtbaar zijn.
Acute complicatie
Door diepveneuze trombose kan een acute longembolie ontstaan. Hierbij komt een deel van de bloedprop in het been plotseling los en komt terecht in de longen. Patiënten krijgen het benauwd en hebben pijn bij het ademen.
Complicaties na langere tijd
Na langere tijd kan een post-trombotisch syndroom ontstaan. Dit gebeurt meestal na jaren. Het heet ook wel chronisch aderfalen: (blijvende) schade aan de vaten. Patiënten krijgen last van vochtophoping rondom de enkels, uitgezette haarvaatjes in de onderbenen, bruingele verkleuringen van de huid, eczeem en een open been.
Diagnose diepveneuze trombose
Via duplex onderzoek brengen we de bloedvaten en de stroomsnelheid van het bloed in beeld. Dit gebeurt met een echo, door middel van een geluidsignaal (dopplersignaal). Soms doen we ook bloedonderzoek.
Behandeling diepveneuze trombose
De behandeling van diepveneuze trombose bestaat uit 3 onderdelen:
- bloedverdunnend middel
- compressietherapie
- elastische kousen
Bloedverdunnend middel
Dit moet voorkomen dat de trombose uitbreidt en dat er nieuwe trombose ontstaat. Meestal krijgt u dit middel 3 tot 6 maanden. De trombosedienst doet vaak een aantal controles.
Compressietherapie
Het been waarin de trombose zit, wordt gezwachteld met een drukverband. Dit verband komt tot de knie of de lies. Door het lopen met het verband wordt overmatig vocht uit het been afgevoerd. Dit kan de schade op lange termijn beperken.
Elastische kousen
Een elastische kous draagt u overdag, over het verband heen. Meestal draagt u deze kous 1 tot 2 jaar lang. Zo kunnen de aderen goed herstellen. Dit kan voorkomen dat op latere leeftijd een open been ontstaat.
Wat kunt u zelf doen?
U kunt zelf het volgende doen bij diepveneuze trombose:
- kom in beweging: beweging zorgt ervoor dat overmatig vocht in het been beter wordt afgevoerd
- voorkom lang staan en zitten
- wissel staan en zitten regelmatig af met lopen
Emotionele gevolgen
moet rekening houden met lange tijd dragen van elastische kousen. Het verschilt per heftigheid van de aandoening voor hoe lang dit nodig is.