Insomnie (doorslaapstoornis)

Slaapt u langere tijd te weinig en functioneert u daardoor overdag niet goed? Dan is er sprake van chronische slapeloosheid. We noemen dit ook wel insomnie.

Wanneer is er sprake van een Insomnie (doorslaapstoornis)?

Indien u meer dan 6 maanden  in de nacht meerdere keren (>4 keer) wakker bent en langer dan 30 minuten per keer wakker ligt, is er mogelijk sprake van insomnie, (Slapeloosheid, doorslaap problemen).

Het is normaal als u 3 tot 4 keer per nacht kort wakker wordt. Wordt u vaker wakker en duurt het steeds langer dan 30 minuten voordat u weer in slaap valt? Dan kan er sprake zijn van insomnie. Als de klachten langer duren, kunt u last krijgen van vermoeidheid overdag, slechtere concentratie en overprikkeling. U kunt snel geagiteerd en emotioneler zijn. Soms krijgt u ook lichamelijke klachten.

Oorzaken insomnie

De oorzaak van deze problemen kan het gevolg zijn van diverse factoren zoals:

  • stress, angst
  • langdurige overbelasting
  • lichamelijke klachten zoals pijn, jeuk etc.
  • overmatige alertheid
  • lawaaierige, onrustige omgeving

Behandeling insomnie

Bespreek uw klachten eerst met de huisarts. Mogelijk heeft u andere aandoeningen die ervoor zorgen dat u last heeft van een slaapstoornis. Dan behandelen we die aandoeningen eerst. De verdere behandeling hangt af van de precieze slaapstoornis. In veel gevallen kan de huisarts de behandeling voor zijn rekening nemen.

Bij ingewikkelde of zeldzame slaapstoornissen wordt u behandeld in een slaapcentrum. Uw huisarts kan u dan doorverwijzen naar het slaapcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Ons multidisciplinaire team kijkt naar de oorzaken en behandeling van uw slaapprobleem. Dit kan met of zonder medicijnen.

Wat u zelf kunt doen?

Lees onze slaaptips voor een goede nachtrust.

Vooruitzichten

Vaak is een insomnie goed te behandelen. Dit kan met en zonder medicijnen. De behandeling duurt in beide gevallen vaak een aantal maanden. De effecten van de behandeling zijn afhankelijk van de eventuele aanwezigheid van medische of psychische aandoeningen en de behandeling hiervan.

Emotionele gevolgen

Met name de gevolgen van insomnie kunnen een weerslag hebben op uw dagelijks leven. Deze gevolgen verminderen tijdens de behandeling. U kunt weer beter functioneren. Vaak zien wij dat een aanpassing in uw leefritme en omgang met uw slaap, een goede invloed hebben op de doorslaapproblemen. De verpleegkundig consulenten kunnen u hierin begeleiden.