Doorslaapstoornis

Slaapt u langere tijd te weinig en functioneert u daardoor overdag niet goed? Dan is er sprake van chronische slapeloosheid. We noemen dit ook wel insomnie.

Wanneer is er sprake van een doorslaapstoornis?

Het is normaal als u 3 tot 4 keer per nacht kort wakker wordt. Wordt u vaker wakker en duurt het steeds langer dan 30 minuten voordat u weer in slaap valt? Dan kan er sprake zijn van doorslaapproblemen. Als de klachten langer duren, kunt u last krijgen van vermoeidheid overdag, slechtere concentratie en overprikkeling. U kunt snel geagiteerd en emotioneler zijn. Soms krijgt u ook lichamelijke klachten.

Oorzaken doorslaapstoornis

Ligt u 's nachts meer dan 4 keer wakker, en duurt dit per keer langer dan 30 minuten? En duurt dit al 6 maanden of langer? Dan heeft u mogelijk insomnie, oftewel: doorslaapproblemen. Deze problemen kunnen komen door verschillende factoren:

  • stress
  • angst
  • langdurige overbelasting
  • lichamelijke klachten zoals pijn en jeuk
  • overmatige alertheid
  • lawaaierige, onrustige omgeving

Behandeling doorslaapstoornis

Bespreek uw klachten eerst met de huisarts. Mogelijk heeft u andere aandoeningen die ervoor zorgen dat u last heeft van een slaapstoornis. Dan behandelen we die aandoeningen eerst. De verdere behandeling hangt af van de precieze slaapstoornis. In veel gevallen kan de huisarts de behandeling voor zijn rekening nemen.

Bij ingewikkelde of zeldzame slaapstoornissen wordt u behandeld in een slaapcentrum. Uw huisarts kan u dan doorverwijzen naar het slaapcentrumvan Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Ons multidisciplinaire team kijkt naar de oorzaken en behandeling van uw slaapprobleem. Dit kan met of zonder medicijnen.

Wat u zelf kunt doen?

Lees onze slaaptipsvoor een goede nachtrust.

Vooruitzichten

Vaak is een doorslaapstoornis goed te behandelen. Dit kan met en zonder medicijnen. De behandeling duurt in beide gevallen vaak een aantal maanden.

Emotionele gevolgen

Met name de gevolgen van de doorslaapstoornissen kunnen een weerslag hebben op uw dagelijks leven. Deze gevolgen verminderen tijdens de behandeling. U kunt weer beter functioneren. Vaak zien wij dat een aanpassing in uw leefritme en omgang met uw slaap, een goede invloed hebben op de doorslaapproblemen. De verpleegkundig consulenten kunnen u hierin begeleiden.