DTP

Een DTP-vaccinatie (Difterie, Tetanus, Poliomyelitis) geeft na inenting een beschermingsduur van 10 jaar. Geadviseerd wordt de DTP-vaccinatie ruim voor vertrek halen. De vaccinatie kan echter tot op de dag van vertrek gegeven worden.

Difterie

Difterie komt in ons land niet meer voor, echter in veel andere landen nog wel. Deze bacterie maakt gifstoffen aan waardoor de keel ernstig kan opzwellen en de ademhaling wordt bemoeilijkt. Als deze gifstoffen in het bloed komen, kan een ernstige en levensbedreigende ontsteking van het hart ontstaan. Daarnaast kan de bacterie een ontsteking van de huid veroorzaken. Deze vorm is minder ernstig. Wie nooit tegen deze ziekte is ingeënt, wordt geadviseerd dit alsnog te doen.

Tetanus

Tetanus komt overal ter wereld voor. U kunt de ziekte oplopen als er straatvuil, aarde, mest of stof in een wond komt. Wanneer deze bacterie in een wond zit, kan deze gifstoffen uitscheiden. Hierdoor kunnen in het hele lichaam ernstige spierkrampen optreden. Als ook de ademhalingsspieren worden aangedaan, wordt de ziekte levensbedreigend. Het advies is om iedere 10 jaar een vaccinatie tegen tetanus te halen.

Poliomyelitie (kinderverlamming)

Het poliovirus wordt overgedragen van mens op mens via de ontlasting of door met ontlasting besmet voedsel en/of drinkwater. Polio komt nog voor in gebieden met minder goede hygiënische omstandigheden. Dit geldt met name voor Azië en Afrika. Door besmetting met het poliovirus kan verlamming van de spieren optreden. Deze verlamming kan soms blijvend van aard zijn. Bent u 10 jaar of langer geleden volledig ingeënt, laat u zich dan voor vertrek opnieuw vaccineren tegen kinderverlamming. De beschermingsduur van het DTP-vaccin is 10 jaar.

Bijwerkingen vaccinaties

Vaccinaties hebben over het algemeen milde bijwerkingen:

  • spierpijn in het lichaamsdeel waar gevaccineerd is
  • roodheid, zwelling en/of warmte op de plaats van injectie
  • na enkele dagen (meestal 2 tot 3) een grieperig of koortsig gevoel
  • algehele malaise
  • hoofdpijn

Deze klachten zijn meestal mild en kortdurend. Mocht u andere klachten ervaren of klachten hebben die lang aanhouden, dan adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts. Als uw huisarts van mening is dat de klachten veroorzaakt worden door een van de vaccins, dan kan hij contact opnemen met een van de microbiologen van het ziekenhuis.

Meer informatie over de mogelijke bijwerkingen van vaccinaties, malariatabletten, medicatie in geval van diarree en medicatie tegen hoogteziekte, kunt u vinden op de website van het Farmaceutisch Kompas. Vul in het zoekveld de naam van het vaccin/geneesmiddel in en u krijgt een overzicht van alle mogelijke bijwerkingen.

Wat u zelf kunt doen

Voor een afspraak heeft u geen verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Houdt u er rekening mee dat een afspraak voor advies en vaccinaties bij voorkeur 6 weken voor vertrek wordt gemaakt. Ook als u binnen 6 weken vertrekt, is het verstandig een afspraak te maken.