Epilepsie (insult)

Bij epilepsie vindt 'kortsluiting' plaats in een bepaald gebied van de hersenen. Dat uit zich in een aanval waarbij u de controle over uw lichaam even kwijtraakt. Zowel volwassenen als kinderen kunnen epilepsie krijgen. De behandeling bestaat meestal uit medicatie.

Wat is epilepsie?

Onze hersenen bestaan uit verschillende netwerken. Binnen zo'n netwerk kan een tijdelijke verstoring ontstaan van het elektrisch evenwicht. Dit geeft een epileptische aanval. De plek van de kortsluiting in de hersenen bepaalt hoe de aanval eruit ziet. Iemand kan bijvoorbeeld vallen, vreemde bewegingen maken, iets vreemds ruiken of flauwvallen. Bij kinderen kan het zijn dat ze alleen een moment niet reageren of in elkaar zakken. Vaak weet degene na de aanval niet precies wat er is gebeurd.

De oorzaak van epilepsie

Epilepsie kan op elke leeftijd ontstaan. Vaak spelen erfelijke factoren een rol, in combinatie met factoren uit de omgeving. Een enkele keer ontstaat epilepsie nadat iemand een ernstig ongeluk heeft gehad waarbij hij of zij een hersenbeschadiging heeft opgelopen. In 70% van de gevallen vinden we geen aanwijsbare oorzaak voor de epilepsie.

Diagnose stellen

Volwassenen komen onder behandeling van een neuroloog, kinderen zijn onder behandeling van de kinderarts. De arts stelt de diagnose via een EEG. Terwijl we de activiteit van de hersenen meten probeert de laborant een epileptische aanval uit te lokken. Soms krijgt u aanvullend een MRI om via beelden te beoordelen of de hersenen beschadigd zijn.

De behandeling van epilepsie

Epilepsie behandelen we meestal met medicatie die de aanvallen onderdrukken. Soms schrijft de arts bij het begin van de behandeling meer medicatie voor, totdat we de juiste dosering voor u hebben gevonden. U moet de medicatie vaak jarenlang innemen.

Wat kunt u zelf doen?

Probeer zoveel mogelijk uitlokkende factoren te vermijden zoals:

  • wees matig met alcohol
  • vermijd spanning
  • zorg voor voldoende nachtrust
  • vermijd sterke lichtprikkels, zoals discolicht en computerspelletjes

Vooruitzichten

De meeste mensen met epilepsie krijgen medicijnen om aanvallen te voorkomen. De epilepsie geneest echter niet.