Fibromyalgie

Fibromyalgie betekent letterlijk "pijn in bindweefsel en spieren". Fibromyalgie veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid, die chronisch zijn. In het lichaam is niets te vinden dat de aandoening kan verklaren. Bij fibromyalgie worden geen afwijkingen in de spieren, bindweefsel of het bloed gevonden. De klachten kunnen verminderen met pijnstillers, beweging en rust.

Bij fibromyalgie heeft u last van chronische pijn. U zult de pijn vooral voelen in uw spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn gepaard met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Uw klachten kunnen erg wisselen.

Overige klachten kunnen zijn:

  • krachtverlies
  • darmproblemen
  • hoofdpijn
  • concentratie of geheugen problemen
  • tintelingen in armen en/of benen
  • opgezette vingers
  • positieve tenderpoints

Oorzaak

De mogelijke oorzaak van fibromyalgie is onbekend. Er zijn echter wel theorieën die de oorzaak van de aandoening proberen te verklaren. Er zijn aanwijzingen dat fibromyalgie mogelijk verband houdt met de manier waarop de hersenen de spieren aansturen. Ook is er mogelijk een andere verwerking van pijnprikkels in de hersenen bij mensen met fibromyalgie.

Onderzoek

Om na te gaan of u fibromyalgie heeft, zal uw arts u een aantal vragen stellen en u lichamelijk onderzoeken. Daarbij zal hij ook onderzoek doen naar de tenderpoints. Deze plekken zijn pijnlijk als de arts daar met een vinger op duwt. Eventueel wordt er aanvullend onderzoek gedaan zoals bijv bloedonderzoek of rontgenfoto's. Met dit onderzoek kan de arts bij het stellen van de diagnose uitsluiten dat het om iets anders zou gaan.

Behandeling

Er zijn geen medicijnen tegen fibromyalgie. U arts kan wel pijnstillers of slaapmiddelen voorschrijven tegen de klachten. Hoe fibromyalgie verloopt is niet te voorspellen. Bij iedereen verloopt de aandoening anders. De klachten kunnen sterk verschillen. Misschien verminderen de klachten na een poosje, maar ze verdwijnen nooit helemaal. Overbelasten en weinig bewegen kan de klachten verergeren. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de balans tussen inspanning en ontspanning. Ook is op de goede manier bewegen belangrijk. Uw reumaconsulent kan u hier verder mee helpen. Eventueel verwijst zij u door voor oefentherapie of een revalidatie traject.

De polikliniek reumatologie kan u doorverwijzen naar het Multi-disciplinair Programma Fibromyalgie (MPF). Met dit programma gaat u werken aan de lichamelijke conditie om zo uw belastbaarheid te vergroten. Verder zal in een aantal bijeenkomsten handvatten worden gegeven hoe u om kunt gaan met fibromyalgie.

Wat kunt u zelf doen?

Hoe fibromyalgie verloopt is niet te voorspellen. Bij iedereen verloopt de aandoening anders. De klachten kunnen sterk verschillen. Misschien verminderen de klachten na een poosje, maar ze verdwijnen nooit helemaal. Overbelasten en weinig bewegen kan de klachten verergeren. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de balans tussen inspanning en ontspanning. Op tijd rust nemen kan ervoor zorgen dat de pijnklachten en moeheid minder worden. Daarnaast is het belangrijk om te blijven bewegen. Bewegen kan de moeheid verminderen en ervoor zorgen dat uw belastbaarheid wordt vergroot. Ook kunt u de pijn verlichten door het toepassen van warmte, bijv een warme douche of het gebruik van een warmtekussentje. Ook met ontspanningsoefeningen kunt u uw pijn verlichten.Boven is een goede nachtrust belangrijk. Als u slecht slaapt wordt u moe en verdraagt u de pijn minder goed. Tot slot is het belangrijk om de dag met een gezond ontbijt te starten en te zorgen dat u gezond eet volgens de Schijf van Vijf.