Functionele buikklachten

Bij functionele buikklachten kunt u denken aan: prikkelbare darmsyndroom (PDS) of het spastische colon. Dit gaat meestal gepaard met opgeblazen gevoel, afwijkende stoelgang en onbegrepen misselijkheid of buikpijn.

Functionele buikklachten zijn het gevolg van verkeerde bewegingen van de darm door een te hoge gevoeligheid van de darmzenuwen. Dit kan leiden tot een verkeerde werking van de darm met buikklachten als gevolg. Deze klachten kunnen mild, maar ook heftig zijn en hebben vaak een negatief effect op het dagelijks leven.

Klachten

Functionele buikklachten kunnen hinderlijke klachten geven, zoals: opgeblazen gevoel, onbegrepen diarree of obstipatie, onbegrepen misselijkheid,  buikpijn of steken in de buik en maagklachten. De aandoening is op dit moment niet te genezen. Wel is het mogelijk om de klachten met behulp van uitleg, begeleiding, ondersteunende medicatie, dieet of verschillende gedragstherapieën acceptabel te maken of te verzachten.

Spreekuur

Tijdens het spreekuur kunt u al uw vragen stellen. U krijgt advies over behandelingen, onderzoeken, medicatie, voeding, hulpmiddelen, werk of een verwijzing naar een andere zorgverlener. Het doel van het spreekuur is meer advies en informatie over functionele klachten geven en te voorkomen dat u onnodig naar allerlei verschillende specialisten of andere zorgverleners hoeft. De huisarts neemt de behandeling zo snel mogelijk weer over.

Zorgpad

Zorgpad Functionele buikklachten

Patiënten met buikklachten zijn vaak langdurig bij verschillende medisch specialisten of andere zorgverleners onder behandeling. Niet altijd met gewenst resultaat. De meeste patiënten met functionele buikklachten hebben behoefte aan meer duidelijkheid, informatie en begeleiding. Daarom zijn wij in 2007 begonnen met het zorgpad 'Functionele Buikklachten'. De artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners van het zorgpad willen u namelijk zo goed mogelijk informeren en helpen.

Spreekuur

Wanneer u bij de MDL-verpleegkundige op het spreekuur komt, kunt u het zorgpad functionele buikklachten gaan volgen. U vult dan enkele vragenlijsten in, om de klachten in kaart te brengen en eventuele andere oorzaken van uw buikklachten uit te sluiten. Dit wordt thuis en tijdens het eerste consult met de MDL verpleegkundige gedaan.

Multidisciplinair team

Een multidisciplinair team bespreekt de vragenlijsten met elkaar. Het team bestaat uit: Een MDL-verpleegkundige, een MDL-arts, een medisch psycholoog en een bekkenbodem fysiotherapeut. Zij beoordelen of de diagnose functionele buikklachten juist is en zij zullen op grond van de klachten een behandeling of advies aanbieden. Deze behandeling bespreekt de MDL-verpleegkundige met u tijdens een tweede consult. U krijgt veel uitleg zodat u ook begrijpt welke processen van invloed zijn op de klachten.

Ziekenhuis Gelderse Vallei was het eerste ziekenhuis met een zorgpad voor deze functionele buikklachten. Landelijk gezien volgen veel ziekenhuizen ons voorbeeld en de adviezen die de patiënten krijgen zijn gebaseerd op de laatste ontwikkelingen en inzichten.

Wetenschappelijk onderzoek

Daarnaast doen wij veel onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Wageningen naar ontwikkelingen op het gebied van functionele buikklachten. Het kan zijn dat u gevraagd wordt om mee te doen aan dit onderzoek. Dit is altijd op vrijwillige basis, u bent niks verplicht.

Wat kunt u zelf doen?

Functionele buikklachten kunnen u in het dagelijks leven beperken. Vaak weten patiënten uit eigen ervaring hoe ze hun buikklachten kunnen beïnvloeden. Wanneer bekend is wanneer uw buikklachten ontstaan, kunnen wij advisren hoe de klachten te verminderen. Nieuwe behandelmogelijkheden kunnen hierbij helpen. Het is belangrijk om een persoonlijke balans te vinden hoe u kunt omgaan met de klachten. Een gezonde leefstijl helpt. Denk hierbij aan:

  • gevarieerd eten
  • voldoende bewegen
  • matig met alcohol
  • stoppen met roken

Soms is aanpassing in het dieet, begeleiding van de medisch psycholoog of het gebruik van medicatie nodig, zodat u uw buik weer de baas wordt.