Galstenen

Onze galblaas maakt gal. Dat hebben we nodig voor het verteren van de vetten in onze voeding. De gal kan indikken en zo kleine stenen vormen. Sommige mensen met galstenen hebben veel klachten, anderen weinig of zelfs helemaal niet.

Klachten bij galstenen

De meest voorkomende klacht bij galstenen is een scherpe pijn rechtsboven in de buik. Dit noemen we koliekpijn. De pijn wordt veroorzaakt door een galsteen die vast komt te zitten in de afvoergang van de galblaas en kan wel een paar uur aanhouden. Andere klachten kunnen zijn:

  • misselijkheid
  • bewegingsdrang

Diagnose galstenen stellen

Om galstenen vast te stellen, laat de huisarts bloedonderzoek doen en een echografie. Een echografie is een veilig en pijnloos onderzoek om de galblaas te inspecteren op stenen en de omliggende organen te bekijken.

Behandeling van galstenen

De huisarts verwijst u door naar Ziekenhuis Geldere Vallei om de galstenen via een operatie te laten weghalen. Binnen 2 werkdagen kunt u daarvoor terecht bij Focuszorg.

De informatie die u op de website van Focuszorg vindt over de wachttijden, kan op dit moment afwijken van de huidige situatie. Klik hier voor actuele wachttijden.

Wie krijgt galstenen?

Iedereen kan galstenen krijgen. Vrouwen met overgewicht lopen meer risico.

Galstenen en Ziekenhuis Gelderse Vallei

Voor een galblaasoperatie kunt u binnen 2 werkdagen op de polikliniek van Ziekenhuis Gelderse Vallei terecht. Alle voorbereidingen voor de operatie vinden op 1 dag plaats. De operatie zelf kan vaak binnen 10 werkdagen gepland worden. U kiest zelf de chirurg en de datum van de operatie.