Ganglion

Een ganglion is een bobbeltje aan bijvoorbeeld de hand of pols. Het is onschuldig en doet meestal geen zeer. Vaak verdwijnt het vanzelf weer. Als het niet verdwijnt en u krijgt er last van, kunnen we het met een injectie of een operatie verwijderen.

Hoe ontstaat ganglion?

Het bobbeltje is een uitstulping van het kapsel van een gewricht of de peesschede (een soort kokertje waardoor de spieren glijden). Een duidelijke oorzaak is niet aan te geven. Overbelasting of artrose kan een rol spelen. Een ganglion kan plotseling ontstaan of zich in enkele maanden ontwikkelen. Het verdwijnt vaak spontaan of het barst stuk.

Klachten bij ganglion

Meestal geeft een ganglion geen klachten. U kunt tintelingen voelen als de ganglion op een zenuw drukt. Als de ganglion aan een vinger zit, kunt u het soms wat minder goed bewegen, doet het pijn en is de vinger wat minder sterk. Bij rust zijn de klachten vaak minder.

Behandeling ganglion

Als u langere tijd klachten heeft, kunnen we de ganglion verwijderen. Dat kan met een injectie of een operatie.

  • injectie: we zuigen het vocht in het bobbeltje op met een injectiespuit. Vervolgens spuiten we een ontstekingsremmende vloeistof (corticosteroïdenpreparaat) in het ganglion om de holte te laten verkleven.
  • operatie: als de injectie niet helpt, kunnen we de ganglion operatief verwijderen. De kans dat het dan wegblijft is wat groter.