Geel zien bij geboorte

Sommige baby's zien geel na de geboorte. Dit komt doordat hun lever de stof bilirubine nog niet zo snel kan verwerken als dat het wordt aangemaakt. De bilirubine blijft te lang in het bloed, waardoor de babyhuid gelig wordt. We noemen dit hyperbilirubinaemie.

Oorzaak van geel zien bij geboorte

De helft van alle pasgeborenen en meer dan de helft van alle vroeggeborenen wordt op de tweede of derde levensdag geel. De oorzaak hiervoor ligt in de lever. Het lichaam maakt steeds nieuwe bloedcellen aan en breekt oude bloedcellen af. Bij het afbreken van oude bloedcellen ontstaat de afvalstof bilirubine. De lever verwerkt de bilirubine. Die verlaat het lichaam met de ontlasting. Nadat de baby is geboren, moet de werking van de lever vaak nog op gang komen.

Hierdoor wordt de bilirubine niet altijd zo snel verwerkt als dat het wordt aangemaakt. Het blijft dan te lang in het bloed. Dat is te zien aan de gele verkleuring van de huid. Meestal gaat dit vanzelf over als de lever goed op gang is gekomen. Als het bilirubinegehalte veel te hoog is, kan dat schadelijk zijn voor de baby.

Vooruitzichten

Soms moet hyperbilirubinemie worden behandeld. Dit doen we met fototherapie. De baby wordt onder speciale lampen gelegd. Die lampen helpen de lever om de bilirubine zelf te verwerken. Als het bilirubinegehalte in het bloed laag genoeg is, beëindigen we de fototherapie. Er is meestal geen verdere nazorg nodig.

Emotionele gevolgen

Als de baby fototherapie krijgt, is het meestal niet mogelijk om te buidelen. Dit kan voor ouders teleurstellend zijn. Wij streven ernaar dat u zo snel mogelijk weer kunt buidelen met uw kindje.