Gele koorts

Gele koorts is een ernstige virusziekte die wordt overgedragen door muggen.

Wat is gele koorts?

Reisbureaus, reisorganisaties, lucht- en scheepvaartmaatschappijen zullen u informatie geven over de verplichte vaccinatie tegen gele koorts. De vaccinatie tegen gele koorts wordt bij reizen naar een aantal Afrikaanse en Zuidamerikaanse landen (zoals Suriname) aanbevolen, ook als deze niet verplicht is. Alleen erkende vaccinatiecentra mogen het vaccin tegen gele koorts toedienen. Gele koorts is een ernstige virusziekte die door muggen wordt overgedragen. Mensen die besmet raken met het virus, krijgen koorts, geelzucht en bloedingen. Circa 40 procent van de mensen die gele koorts krijgt, overlijdt.

Na een vaccinatie tegen gele koorts, bent u onder normale omstandigheden levenslang beschermd.

Bijwerkingen vaccinaties

Vaccinaties hebben over het algemeen milde bijwerkingen:

  • spierpijn in het lichaamsdeel waar gevaccineerd is
  • roodheid, zwelling en/of warmte op de plaats van injectie
  • na enkele dagen (meestal 2 tot 3) een grieperig of koortsig gevoel
  • algehele malaise
  • hoofdpijn

Deze klachten zijn meestal mild en kortdurend.
Mocht u andere klachten ervaren of klachten hebben die lang aanhouden, dan adviseren wij u contact op te nemen met uw  huisarts. Mocht uw huisarts van mening zijn dat de klachten veroorzaakt worden door een van de gegeven vaccins, dan kan uw huisarts contact opnemen met een van de microbiologen van het ziekenhuis.

Meer informatie

Meer informatie over de mogelijke bijwerkingen van vaccinaties, malariatabletten, medicatie in geval van diarree en medicatie tegen hoogteziekte, kunt u vinden op de website van het Farmaceutisch Kompas. Vul in het zoekveld de naam van het vaccin/geneesmiddel in en u krijgt een overzicht van alle mogelijke bijwerkingen.