Gewrichtsslijtage

Slijtage van het gewricht wordt ook wel artrose genoemd. In onze gewrichten zit kraakbeen, zodat ze soepel kunnen bewegen. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit, of verdwijnt zelfs helemaal. Bewegen gaat daardoor steeds stroever. U wordt stijver en krijgt pijn.

De slijtage kan in alle gewrichten voorkomen. We zien het echter het meest in de heupen, knieën schouders en handen. Overgewicht, reuma en zwaar lichamelijk werk geven meer kans op artrose. De kans neemt ook toe naarmate u ouder wordt.

Klachten bij gewrichtsslijtage

De belangrijkste signalen zijn pijn en stijfheid. Een kenmerk is de 'startpijn'. Dat is pijn bij het in beweging komen nadat u bijvoorbeeld een poosje in een stoel heeft gezeten. Maar u kunt ook pijn hebben in rust. Bijvoorbeeld als u 's nachts in bed ligt.

Slijtage in de heup

Bij slijtage in de heup kan een heupprothese uitkomst bieden. Er zijn verschillende technieken om een nieuwe heup te plaatsen, waaronder de 'amis'. Dit is een techniek waarbij de orthopeed via de voorzijde en lies van het lichaam opereert. Afhankelijk van uw situatie, gezondheid en wensen maakt u samen met de orthopeed een keuze.

Slijtage in de knie

Is het kniegewricht ernstig beschadigd of versleten, dan is een knieprothese vaak de enige oplossing.

Slijtage in de schouder

Is het schoudergewricht ernstig beschadigd, dan is een schouderprothese vaak de enige oplossing.