Handletsel en/of peesletsel

Een verwonding aan de hand of aan pezen in de hand noemen we handletsel of peesletsel. Daarbij zijn een of meerdere pezen in de hand gescheurd of doorgesneden. Daardoor kunt u een of meerdere vingers niet meer buigen of strekken.

Oorzaak hand- en/of peesletsel

Elke vinger heeft aan de binnenkant twee pezen omhult door een peeskoker. De pezen moeten makkelijk door de koker kunnen schuiven en glijden. Dat gaat vaak niet meer als één of meerdere pezen in uw hand gescheurd of doorgesneden zijn. U kunt dan uw vinger(s) niet meer goed buigen en strekken. De plastisch chirurg kan de doorgesneden pezen hechten. Ook bij ander letsel (zoals verwonding aan zenuw, nagelbed of topje van de vinger) kan de plastisch chirurg de wond hechten.

Behandeling hand- en/of peesletsel

Niet alle peesletsels zijn hetzelfde. Behandelingen en nazorg zijn dan ook verschillend:

  • soms mag u na de operatie uw vingers niet zelf buigen. Daarom krijgt u elastiekjes aan de nagels van uw geopereerde vingers. Die zorgen voor het buigen.
  • soms krijgt u na de operatie een spalk: deze draagt u ongeveer 6 weken
  • meestal heeft u na de operatie een drukverband om uw hand, dit kan ook gips zijn
  • soms krijgt u een afspraak bij de handfysiotherapeut voor een dynamische spalk. U draag deze spalk volgens instructies 6 tot 8 weken. De handtherapeut zorgt ook voor revalidatie.
  • meestal duurt het circa 3 maanden voor u de pees weer volledig mag gebruiken