Hepatitis B en C

Hepatitis betekent ontsteking van de lever. Het woord hepatitis is afgeleid van de Griekse woorden hepar (lever) en itis (ontsteking). Hepatitis komt vrij veel voor: 1 op de 20 mensen krijgt te maken met een vorm van hepatitis. Vaak is een virus de oorzaak. Dit wordt virale hepatitis genoemd. Hepatitis kan ook andere oorzaken hebben.

Vanwege de grote reservecapaciteit van de lever geven leverziekten vaak in een laat stadium klachten. Dit komt doordat het gezonde deel van de lever de verschillende functies goed genoeg kan uitvoeren.

Hepatitis C

Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus. Het gaat hierbij om een ander virus dan bij hepatitis A, B, D en E. Alle vormen van hepatitis worden veroorzaakt door een virus.

Het hepatitis C-virus is in 1989 ontdekt. Sinds 1992 controleren bloedbanken het bloed en bloedproducten op de aanwezigheid van het hepatitis C-virus. Mensen die voor die tijd een bloedtransfusie hebben gehad, kunnen besmet zijn geraakt met het virus.

Tegenwoordig komt besmetting via bloedtransfusie in Nederland niet meer voor. Besmetting vindt vooral plaats via bloed-bloedcontact. De ziekte komt veel voor onder spuitende drugsgebruikers. Zij kunnen besmet raken door gezamenlijk gebruik van injectienaalden.

Nieuwe besmetting

Na het doormaken van een hepatitis C-infectie, bent u niet immuun voor het hepatitis C-virus. Als u opnieuw in contact komt met het virus, kunt u weer besmet te raken. In tegenstelling tot hepatitis A en B, bestaat er geen vaccin tegen hepatitis C. Hepatitis C kan acuut zijn of chronisch worden. Acuut houdt in dat de ontsteking kortdurend is en chronisch wil zeggen van lange duur.

Klachten bij hepatitis C

Klachten die op kunnen treden na een besmetting met hepatitis C:

  • vermoeidheid  
  • gewrichtsklachten  
  • grieperig gevoel  
  • misselijkheid en braken  
  • pijn recht boven in de buik  
  • geel zien  
  • donkere urine  
  • verminderde eetlust  
  • lichtgekleurde ontlasting

Hepatitis B

Hepatitis B wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Het gaat hierbij om een ander virus dan bij hepatitis A, C, D en E. Hepatitis B komt wereldwijd voor, ook in Nederland. Besmetting vindt vooral plaats via bloed-bloedcontact, seksueel contact en van moeder op kind tijdens de geboorte. Als u eenmaal hepatitis B heeft gehad en bent genezen, bent u de rest van uw leven immuun voor dit virus. Er bestaat een vaccin tegen hepatitis B. Hepatitis B kan acuut zijn of chronisch worden.

Hepatitis B en C kunnen leiden tot leverfibrose en levercirrose. Levercirrose geeft een verhoogde kans op leverkanker, geelzucht, vocht in de buik en spataders in de slokdarm.

Vooruitzichten

Chronische hepatitis B kan met medicatie worden behandeld. De aandoening gaat meestal niet over. Chronische hepatitis C kan succesvol worden behandeld. De kans op genezing ervan is groot met de nieuwste medicijnen.

Emotionele gevolgen

De diagnose hepatitis kan een flinke schok zijn en brengt soms zorgen met zich mee. Iedereen reageert hier anders op. Sommige mensen worden boos, anderen zijn verward of verbijsterd. Dit zijn begrijpelijke reacties. Een positieve houding kan helpen: probeer te kijken naar uw mogelijkheden in plaats van uw beperkingen.

Behandeling van hepatitis C is goed mogelijk. Misschien wilt u via een patiëntenorganisatie praten over de diagnose en/of steun vinden bij medepatiënten. U kunt ook uw zorgen rondom uw ziekte en behandeling bespreken met een hulpverlener.

Behandeling van hepatitis en Ziekenhuis Gelderse Vallei

Binnen Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn er maag-, darm- en leverartsen (MDL-artsen) die zich richten op de behandeling van patiënten met hepatitis C. Namelijk dr J.D. van Bergeijk en dr J.J. Uil. Patiënten worden behandeld met nieuwe medicatie: DAA's (Direct Acting Antivirals).

Dr. K.J. van Erpecum, MDL-arts in het UMC Utrecht,  is 1 dinsdagmiddag per maand aanwezig voor de behandeling van patiënten, advies en overleg. Twee MDL-verpleegkundigen werken samen met de MDL-artsen om patiënten te informeren en te begeleiden.