Hersenweefsel ontsteking

Een ontsteking van de hersenen heet encephalitis. De ontsteking ontstaat doordat virussen of bacteriën in het bloed de hersenen bereiken en daar weefsel beschadigen. Het is een ernstige aandoening waar u levenslang klachten aan over kunt houden.

Hoe ontstaat encephalitis?

Virussen die verkoudheid, de mazelen of de bof geven, kunnen ook encefalitis veroorzaken. Een enkele keer is een bacterie de veroorzaker. Dit zien we soms bij een chronische middenoorontsteking. Veel infecties gaan niet verder dan het beschermende vlies rond de hersenen, waardoor dit gaat ontsteken. Dan is er sprake van een hersenvliesontsteking (meningitis).

Klachten bij hersenweefsel ontsteking

Klachten die op kunnen treden bij een hersenweefsel ontsteking:

  • koorts
  • hoofdpijn
  • misselijkheid, braken
  • lichte stijfheid in de nek
  • slaperigheid

Is een bacterie de oorzaak van de encefalitis, dan kan zich een abces in de hersenen vormen. Dit is een holte gevuld met pus. Een abces neemt ruimte in, waardoor hersenfuncties kunnen uitvallen. Als extra klachten kunnen taalproblemen, verlammingen, verwardheid, veranderingen in de persoonlijkheid en bewusteloos ontstaan.

De diagnose encefalitis

De arts stelt de diagnose via:

Eventueel krijgt u een punctie in het ruggenmerg, een lumbaalpunctie. Vermoeden we een abces, dan krijgt u bovendien een CT-scan.

De behandeling bestaat uit medicatie (antibiotica). Bij een hersenabces kan de pus via een operatie weggehaald worden.

Vooruitzichten

Encephalitis is een ernstige ontsteking. U kunt er onder meer epilepsie, spasticiteit, vermoeidheid en prikkelbaarheid aan overhouden.