Hevige allergische reactie

Bij een hevige allergische reactie komt iemand in contact met een stof waarop het lichaam overmatig reageert. De patiënt kan hiervan in shock raken. Als dit het geval is, kan een patiënt worden opgenomen op de intensive care.

Oorzaak hevige allergische reactie

Een hevige allergische reactie ontstaat nadat iemand in contact is gekomen met een allergeen. Dit is een stof waarvoor hij of zij allergisch is. Vaak zijn dit voedingsstoffen zoals pinda’s, melkproducten of schaaldieren. Soms reageren mensen allergisch op bepaalde geneesmiddelen, zoals antibiotica. Ook van insectensteken kan iemand een hevige allergische reactie krijgen.

Klachten hevige allergische reactie

De klachten hangen af van de oorzaak. Als iemand iets heeft gegeten waarvoor hij allergisch is, gaan vaak de slijmvliezen en tong zwellen. Hierdoor kan de patiënt benauwd worden, het warm krijgen, zweten en zelfs blauw aanlopen door zuurstoftekort.

Als iemand allergisch is voor een medicijn of insectensteek, komen de allergische stoffen vaak direct in de bloedbaan. De bloedvaten gaan maximaal open staan. Hierdoor daalt de bloeddruk. Soms kan deze daling zo heftig zijn, dat de rest van de organen te weinig bloed krijgen. Er is dan sprake van een shock en dit kan een reden zijn om iemand op een intensive care op te nemen.

Hoe komen we erachter?

Een hevige allergische reactie ontstaat meestal snel nadat iemand in contact is gekomen met een stof waarvoor hij of zij allergisch is. Vaak maken het verhaal van de patiënt en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek al duidelijk dat het om een allergische reactie gaat.

Behandeling hevige allergische reactie

Een hevige allergische reactie kan levensbedreigend zijn. Het vraagt om een snelle en specifieke behandeling die de reacties van het lichaam op het allergeen stopt. Als medicijnen de vermoedelijke oorzaak zijn, dan stoppen we deze onmiddellijk. Om zeer ernstige allergische reacties tegen te gaan, geven we verschillende soorten medicatie waaronder een ontstekingsremmer.

De patiënt krijgt medicijnen die zijn bloeddruk op peil houden, zodat alle organen voldoende bloed krijgen. Als de patiënt een zwelling krijgt in de mond, moeten we de luchtwegen vrij houden, omdat iemand anders kan stikken. Soms wordt de patiënt zelfs tijdelijk beademd. Als de behandeling is geslaagd proberen we te achterhalen wat de oorzaak van de allergische reactie was.