Hielspoor

Hielspoor ontstaat door overbelasting of een verkeerde stand van de voet. Er steekt een klein stukje bot van het hielbeen uit, waardoor de onderkant van de hiel pijn doet bij het lopen en staan. De behandeling bestaat uit rust en aangepaste zolen of schoenen.

De medische term voor hielspoor is calcaneusspoor, naar het Latijnse woord voor hielbeen (calcaneus). Onder de voet loopt een peesblad. Het zorgt ervoor dat we kunnen lopen. Dit peesblad trekt bij het lopen continu aan onze hiel. Komt er te veel spanning op te staan, dan ontstaan er hele kleine scheurtjes in het bot. Het lichaam probeert dat te herstellen door botweefsel aan te maken.

Klachten bij hielspoor

Hielspoor hoeft geen klachten te geven. Anderen hebben bij het lopen en staan pijn aan de onderkant van de hiel. Dat komt vanwege het gewicht dat op het hielbeen rust. Het hielbeen kan pijnlijk zijn als je er op drukt. Ook kan er een lichte zwelling ontstaan.

Diagnose

U komt naar het speciale voetenspreekuur op de polikliniek orthopedie van Ziekenhuis Gelderse Vallei. De orthopeed onderzoekt uw voeten. Soms is een röntgenfoto nodig.

Behandeling van hielspoor

De pijn vermindert met rust. U kunt ook orthopedische zolen of schoenen laten aanmeten. Op het spreekuur kunt u ze direct bij de schoentechnicus laten aanmeten.

Hielspoor en Ziekenhuis Gelderse Vallei

De polikliniek orthopedie houdt elke maandag een Voetenspreekuur in Ede. Eens per 2 weken is er ook een Voetenspreekuur in het spreekuurcentrum Barneveld. De orthopedisch schoentechnicus van het ziekenhuis meet gelijk zolen en schoenen op maat aan.