Hydrocefalus

Bij hydrocefalie zit er te veel hersenvocht in het hoofd. Normaal gesproken maken de hersenen net zoveel vocht als er afgevoerd wordt. Bij hydrocefalie is dit evenwicht verstoord. De overmaat aan hersenvocht oefent druk uit op de hersenen, wat klachten geeft. Een drain kan het te veel aan vocht afvoeren.

Hoe ontstaat een hydrocefalus?

Een hydrocefalus werd vroeger ook wel een waterhoofd genoemd. Het ontstaat door een verstoorde omloop van het hersenvocht en het vocht in het ruggenmerg (liquor). Dat kan komen door een aangeboren afwijking, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan.

We verdelen de aandoening in:

  • hydrocefalie door een afsluiting: de doorstroming van vocht tussen hersenkamers is afgesloten. Oorzaken zijn een aangeboren vernauwing, een verkleving na een infectie, tumoren.
  • communicerende hydrocefalie: er is wel doorstroming van vocht, maar het wordt niet voldoende opgenomen in de bloedbaan. Oorzaken zijn verklevingen na een hersenbloeding of een infectie, of door veranderingen vanwege ouderdom.

Klachten van hydrocefalie

Bij een baby is de schedel nog zacht. Onder druk van het hersenvocht kan de schedel uitzetten. Bij oudere kinderen en volwassenen is de schedel gesloten en kan dus niet meer uitzetten. De verhoogde druk in de hersenen geeft klachten als:

  • hoofdpijn
  • misselijkheid, braken
  • wazig of dubbel zien
  • lusteloosheid of sufheid
  • verstoorde ontwikkeling

Oudere mensen kunnen daarbij nog klachten krijgen als verwardheid, vergeetachtigheid, incontinentie en loopstoornissen. Deze verschijnselen lijken soms op die van dementie.

Diagnose en behandeling van hydrocefalie

De neuroloog stelt de diagnose op basis van lichamelijk onderzoek, een CT-scan van de hersenen en soms ook nog een MRI. De behandeling bestaat uit een operatie waarbij de arts een drain plaatst. Via de drain vloeit het vocht uit de hersenen af naar de buikholte en wordt daar opgenomen. Met een drain kunt u gewoon sporten en alles doen wat anderen doen. U hoeft geen extra aandacht te besteden aan de wondjes of de drain. Ook reizen is geen probleem.