Interstitiële longaandoeningen

Longproblemen kunnen ontstaan door het inademen van schadelijke deeltjes of gassen. Het inademen van deze stoffen zet een afweer- of beschermingsmechanisme in gang. Meestal verloopt dit afweerproces zonder problemen. Bij gevoelige personen ontspoort dit proces. Een te heftige afweerreactie is het gevolg. Er ontstaan dan longafwijkingen.

Wat zijn interstitiële longaandoeningen?

Een heftige afweerreactie kan ook ontstaan wanneer bepaalde geneesmiddelen niet goed worden verdragen. Er kan een probleem zijn met de afbraak of de stofwisseling (metabolisme) van het medicament. Deze aandoeningen worden interstitiële (ILD) of diffuse longaandoeningen genoemd.

Naar schatting lijden 20.000 mensen in Nederland aan een vorm van diffuse longaandoeningen. Hieronder vallen sarcoïdose, longfibrose of bindweefselvorming in de long. Maar ook aandoeningen als duivenmelkerlong, champignonkwekerslong, kaasmakerlong, boerenlong en door geneesmiddelen veroorzaakte problemen (drug-induced pneumonitis).

Klachten bij ILD

Klachten die bij ILD kunnen voorkomen zijn vermoeidheid, kortademigheid, afname van conditie en mogelijkheid om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Verder kunnen er klachten optreden van zenuwen, huid, gewrichten en andere organen.