Kruisbandletsel

De voorste kruisband in de knie scheurt meestal tijdens het sporten of door het maken van een onverwachte verkeerde beweging. U voelt iets knappen en zakt door de knie. Het doet pijn en u kunt uw been niet meer strekken.

De voorste kruisband zorgt ervoor dat uw knie stabiel is en dat uw onderbeen niet naar voren door kan schieten. Als deze kruisband scheurt, ontstaat er een bloeding in het kniegewricht. Binnen enkele uren is de knie dik en pijnlijk.

Diagnose van knieletsel

Via de huisarts gaat u naar de orthopeed. Die onderzoekt de knie, laat een röntgenfoto maken en waarschijnlijk ook een MRI-scan.

Behandeling

Letsel aan de voorste kruisband kan behandeld worden via:  

  • medicatie (pijnstilling)  
  • fysiotherapie  
  • kijkoperatie  
  • een operatie waarbij de voorste kruisband vervangen wordt: een voorste kruisbandplastiek

Operatie voorste kruisband

Er zijn bij deze ingreep verschillende technieken mogelijk. In Ziekenhuis Gelderse Vallei gebruiken we met name de hamstring-techniek. De orthopedisch chirurg zet de nieuwe kruisband met een pin vast in het dijbeen en met een schroef in het scheenbeen. Deze operatie duurt ongeveer 1,5 uur. Een operatie waarbij de voorste kruisband wordt vervangen is een forse ingreep. Na herstel kunt u de knie echter weer volledig gebruiken. Ook sporten is weer mogelijk.