Leukemie

Leukemie wordt ook wel bloedkanker genoemd. Het is een kwaadaardige afwijking waarbij de witte bloedcellen in het beenmerg niet goed uitrijpen, ongeremd doorgroeien of niet op tijd afsterven.

Wat is leukemie?

Leukemie is een gevolg van een fout in het DNA (de programmering) van de hematopoëtische stamcel. Dit is de voorloper van alle bloedcellen in het beenmerg. Door het teveel aan abnormale bloedcellen komt de aanmaak van gezonde cellen in het beenmerg in het gedrang. Aanvankelijk is er alleen in het beenmerg een overmaat aan abnormale bloedcellen.

Na verloop van tijd komen die cellen in de bloedbaan en ook in de organen terecht. Bepaalde weefsels kunnen dan overvol raken met abnormale cellen. Dat is onder meer te merken aan vergrote lymfklieren, een vergrote milt en/of een vergrote lever.

Acute en chronische leukemie

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute en chronische leukemie.

Acute leukemie

Bij acute leukemie rijpen de bloedcellen niet uit. Omdat de onrijpe cellen niet afsterven, vindt vaak in korte tijd een ophoping van onrijpe bloedcellen in het beenmerg plaats. Omdat er in het beenmerg geen plaats meer is voor rijpe bloedcellen en omdat de onrijpe bloedcellen niet goed functioneren, treden er al snel klachten op.

Chronische leukemie

Bij chronische leukemie rijpen de bloedcellen nog wel voldoende uit, maar is er vaak sprake van een ongeremde groei of sterven de cellen niet op tijd af. Dit zorgt ervoor dat er geen ruimte is voor andere gezonde bloedcellen in het beenmerg. Omdat dit proces van ongeremde groei meer tijd in beslag neemt, heeft deze ziekte een chronisch beloop en treden er minder snel klachten op.

Myelöide en lymfatische leukemie

Een andere indeling is het onderscheid tussen myelöide en lymfatische leukemie. Myelöide leukemie gaat uit van de leukocyten en lymfatische leukemie van lymfocyten. Leukocyten en lymfocyten zijn soorten witte bloedcellen.

Op basis van deze indeling zijn dit de meest voorkomende soorten leukemie:

 • acute myelöide leukemie
 • chronische myelöide leukemie
 • acute lymfatische leukemie
 • chronische lymfatische leukemie

Ontstaan van leukemie

Er is weinig bekend over het ontstaan van leukemie. Risicofactoren zijn:

 • blootstaan aan radioactieve straling
 • eerdere chemotherapie

Klachten bij leukemie

De meest voorkomende klachten bij leukemie zijn:

 • vermoeidheid
 • terugkerende infecties
 • bloedarmoede
 • bloedingen/blauwe plekken
 • vergrote/pijnlijke milt
 • vergrote lymfklieren

Behandeling van leukemie in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft de zorg voor mensen met een hematologische aandoening goed geregeld binnen het oncologisch centrum. Voor de behandeling van vrijwel alle tumoren kunt u bij ons terecht. Dat betekent veel behandelmogelijkheden dichtbij huis. U heeft tijdens het behandeltraject een vast aanspreekpunt.

Onze specialisten overleggen regelmatig met elkaar en met collega's uit het Rijnstate en Radboudumc. Met als doel u de beste behandeling te bieden.

Vanwege de hoge complexiteit van leukemie worden sommige soorten niet in Ziekenhuis Gelderse Vallei behandeld. In dat geval wordt de patiënt direct doorverwezen naar een ander (meestal academisch) ziekenhuis, waar een specifieke behandeling kan worden geboden.

Leven met kanker

Leven met kanker is niet vanzelfsprekend. U kunt te maken krijgen met situaties waarmee u zich geen raad weet. U kunt problemen ervaren op lichamelijk, emotioneel, sociaal of spiritueel gebied. Het helpt u misschien te weten dat er zorgverleners en professionals zijn waarbij u terecht kunt voor vragen en advies.

Er bestaat geen pasklaar antwoord op de vraag hoe u het beste met kanker kunt leven. Iedereen is anders en iedere situatie is anders. Uw stemmingen kunnen erg wisselen. Het ene moment bent u misschien erg verdrietig, het volgende moment vol hoop. Misschien heeft u het gevoel dat u zelf nergens meer invloed op heeft. Er kunnen onzekerheden spelen zoals: slaat de behandeling aan, van welke bijwerkingen zal ik last krijgen en hoe moet het straks verder. Ook uw partner, kinderen, andere familieleden en vrienden krijgen veel te verwerken. Vaak voelen zij zich machteloos en wanhopig en zijn bang u te verliezen.

U kunt meer grip op uw situatie krijgen door goede informatie te zoeken, een dagboek bij te houden of er met anderen over te praten. Sommige mensen krijgen graag extra ondersteuning van een deskundige. Maar er zijn ook mensen die hun problemen en gevoelens liever voor zich houden. Iedereen verwerkt het hebben van kanker op zijn eigen manier.