Leveruitzaaiingen

Kwaadaardige tumoren kunnen zich via de bloedbaan en lymfklieren verspreiden naar andere organen en daar uitzaaiingen veroorzaken. Uitzaaiingen van dikke darmkanker komen het meest voor in de lever en in de longen.

De lever is een groot en belangrijk orgaan in ons lichaam. Het ligt rechts bovenin de buik. De lever regelt onder meer de suiker-, eiwit- en vetstofwisseling en haalt giftige stoffen uit het lichaam.

Klachten bij leveruitzaaiingen

Leveruitzaaiingen geven vaak pas laat klachten. Ze zijn afhankelijk van de oorzaak, plaats en grootte van de tumor(en) in de lever. Klachten kunnen zijn:

 • een opgezette lever en (vage) buikpijn
 • misselijkheid, braken, verminderde eetlust
 • onverklaarbaar gewichtsverlies
 • zwakte en vermoeidheid
 • jeuk en geelzucht (het geel zien van de huid en het oogwit)

Oorzaken van leveruitzaaiingen

Bij een kwaadaardige tumor kunnen cellen losraken. De tumorcellen worden verspreid via het bloed en/of de lymfe door het lichaam en komen zo in andere organen terecht. Daar kunnen ze uitgroeien tot nieuwe tumoren. Het bloed uit het maag-darmkanaal stroomt als eerste door de lever. Dikke darmkanker zaait daarom regelmatig uit naar de lever. 

Onderzoeken naar leveruitzaaiingen

Uitzaaiingen in de lever ontdekken we meestal bij een onderzoek en de behandeling van een andere tumor in het lichaam.

GIO-polikliniek

U kunt vaak binnen 2 werkdagen bij de GIO-polikliniek terecht. GIO staat voor Gastro-Intestinale Oncologie. Deze polikliniek is gespecialiseerd in het onderzoeken, behandelen en begeleiden van patiënten met slokdarmkanker, maagkanker en dikkedarmkanker. Binnen de polikliniek werken specialisten nauw met elkaar samen, zodat u snel alle nodige onderzoeken kunt ondergaan om de diagnose te stellen. En u kunt dus ook snel starten met de behandeling. 

Behandeltraject

De arts bespreekt de uitslagen van onderzoeken en zal een behandeling adviseren. Leveruitzaaiingen kunnen behandeld worden met:

 • een operatie: Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft een regiofunctie op het gebied van de lever- en lage darmchirurgie   
 • radiofrequente ablatie waarbij tumorcellen via een naald verhit worden
 • chemotherapie

Leveruitzaaiingen en leefstijl

In het traject van onderzoek en behandeling krijgt u begeleiding van medisch specialisten en andere hulpverleners. Zoals een verpleegkundige, een diëtist en een fysiotherapeut. Voeding en bewegen (leefstijl) zijn namelijk belangrijke componenten binnen onze oncologische zorg. Een verpleegkundig specialist is uw contactpersoon tijdens het behandeltraject.

Regiofunctie voor de darm- en leverchirurgie

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft een regiofunctie voor de darm- en leverchirurgie. Ziekenhuizen in de omgeving verwijzen patiënten naar ons voor de diagnose en behandeling van endeldarmkanker en leveruitzaaiingen. We delen onze kennis en kunde op het gebied van darmzorg in combinatie met voeding en bewegen in ARTZ: Alliantie Regionale Top Zorg. Hierin werken de volgende ziekenhuizen nauw samen op het gebied van zorg voor patiënten met kanker:  

 • Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede
 • Ziekenhuis Rijnstate, Arnhem
 • Slingeland Ziekenhuis, Doetinchem

Zo blijft de kwaliteit van zorg van de individuele patiënt in de regio Gelderland en daarbuiten toenemen.

Nazorg

Na de behandeling blijven we u nog lang controleren. Het risico bestaat dat de ziekte terugkomt of dat er eventuele uitzaaiingen ontstaan. U krijgt daarom regelmatig opnieuw een CT-scan en/of een PET-scan.