Liesbreuk

Bij een liesbreuk stulpt het buikvlies naar buiten door een zwakke plek in de buikwand. Daardoor ontstaat een bult in de lies. Een liesbreuk geeft vaak een zeurend of branderig gevoel. Het kan ook zijn dat u er niets van voelt.

Een liesbreuk herkennen

Een liesbreuk herkent u aan een zwelling of bult in de lies. Als u gaat liggen, wordt de zwelling kleiner of verdwijnt zelfs helemaal. Als u druk zet op de buik kan de zwelling groter worden. Het kan zijn dat naast het buikvlies ook een stuk van de dikke of dunne darm naar buiten stulpt. De liesbreuk kan pijn geven bij het opstaan of lopen. De pijn kan vanuit de lies uitstralen naar de heup en het bovenbeen. Soms straalt de pijn ook uit naar de bil of onderrug.

Liesbreuk komt vaker voor bij mannen

Zo’n zwakke plek in de buikwand waardoor het buikvlies naar buiten komt, kan aangeboren zijn. Het kan ook door de jaren heen ontstaan. Bijvoorbeeld door veel zwaar te tillen, een toename in lichaamsgewicht, veel persen op het toilet of veel hoesten. Een liesbreuk komt vooral voor bij mannen. Bij hen is de lies van nature een zwakke plek. Dat komt onder andere omdat de zaadstreng door de lies loopt.

Diagnose vaststellen

Een liesbreuk is vrij eenvoudig vast te stellen via een kort lichamelijk onderzoek. Uw arts bespreekt uw klachten met u en onderzoekt uw lies. Aanvullende onderzoeken zijn meestal niet nodig. Twijfelt de arts of het om een liesbreuk gaat? Dan krijgt u een echografie of een MRI-scan als extra onderzoek. Een liesbreuk verdwijnt niet vanzelf. Meestal moet u eraan geopereerd worden.

Lees meer over de behandeling van een liesbreuk.