Littekenpijn

Littekenpijn is pijn die meestal ontstaat na een operatie en aanleiding geeft tot chronische pijn in en rond het gebied van het litteken.

Wat is de oorzaak van littekenpijn?

De oorzaak van littekenpijn is een beschadiging van een zenuwtak of een zenuwtak die vastzit in het littekenweefsel. Bij littekenpijn die ontstaat na een operatie kan er sprake zijn van neuroomvorming. Dat is een goedaardige uitstulping aan het einde van een zenuwtak.

Klachten/ verschijnselen bij littekenpijn

Patiënten met littekenpijn hebben vaak de typische verschijnselen van een neuropathische pijn (zenuwpijn). Er is sprake van continue pijn, afgewisseld met aanvallen van een stekende pijn in het gebied van het litteken. De klachten kunnen enkele maanden na een operatie ontstaan.

Wat kunt u zelf doen?

Tips :

  • zorg voor een goede nachtrust. Wanneer u te weinig of slecht slaapt, wordt u moe en verdraagt u minder pijn. De pijnklachten kunnen toenemen waardoor u slechter slaapt. Probeer deze vicieuze cirkel te doorbreken. Zorg bijvoorbeeld voor een comfortabel bed, prettig zittende nachtkleding en een goed klimaat in de slaapkamer.
  • blijf in beweging: probeer een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning
  • streef naar een gezonde levensstijl: goede voeding, een gezond gewicht en stoppen met roken dragen hieraan bij

Vooruitzichten bij pijn

Door de multidisciplinaire aanpak en behandeling bij Ziekenhuis Gelderse Vallei is het vaak mogelijk de pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Emotionele gevolgen van pijn

Pijn kan uw leven sterk beïnvloeden en zelfs leiden tot een gevoel van wanhoop. Pijn kan gevolgen hebben voor uw nachtrust, sociale leven en werk(omgeving). U kunt oververmoeidheid raken en gevoelens van somberheid/depressie ontwikkelen. U bent de grip kwijt op uw leven en er kunnen heftige emoties ontstaan.

Als gevolg van stress kunnen spieren zich te veel aanspannen waardoor de pijnklachten toenemen. Pijn en emoties beïnvloeden elkaar. Misschien maakt u zich zorgen over uw toekomst. Positieve emoties als aandacht, erkenning, begrip, geruststelling, afleiding, ontspanning, veiligheid en vertrouwen kunnen de pijn verlichten en/of verminderen.