Longontsteking

Bij een longontsteking zitten er bacteriën, schimmels of virussen in de longen, waarop het lichaam reageert met een ontstekingsreactie. Er ontstaat slijmvorming in de longen en de patiënt kan erg benauwd worden.

Oorzaak longontsteking

Een longontsteking heeft verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak van een longontsteking is een bacterie. Maar ook een virus, schimmel of parasiet kunnen een longontsteking veroorzaken. Patiënten die al een lagere weerstand hebben of al bekend zijn met een longziekten, zoals bijvoorbeeld COPD, hebben een grotere kans om een longontsteking te krijgen.

Patiënten kunnen ook na een operatie of ongeval een longontsteking krijgen. De reden is dan meestal dat patiënten door pijn aan de buik of longen oppervlakkiger gaan ademhalen en minder goed slijm ophoesten. In het achterblijvende slijm in de longen kunnen bacteriën zich gaan vermeerderen, waardoor de patiënt een longontsteking krijgt.

Ook door verslikking kan een longontsteking optreden. Er komt dan voedsel en maagzuur in de longen terecht. Daardoor ontstaat er een ontstekingsreactie.

Klachten longontsteking

Door de ontstekingsreactie in de longblaasjes komt er vocht in de longen. Hierdoor is er minder ruimte om adem te halen. Daarom zijn patiënten vaak kortademig en benauwd. Ze hoesten veel en hoesten ook slijm op. Door de irritatie van de slijmvliezen hebben patiënten pijn bij het ademen. Ook hebben zij vaak koorts.

Hoe komen we erachter?

Vaak maakt het verhaal van de patiënt al duidelijk dat het om een longontsteking gaat. Met kweken van bloed en slijm zien we welke bacterie, virus of schimmel de oorzaak is. Door bloedafname zien we ook of de ontstekingswaarden zijn verhoogd. Met röntgenfoto’s van de longen zien we of er afwijkingen in de longen zijn. Soms maken we eerst een CT-scan. Daarmee kunnen we de longen goed in beeld brengen.

Behandeling longontsteking

Meestal is een bacterie de veroorzaker van een longontsteking. Die bestrijden we vaak met antibiotica. Als patiënten kortademig zijn, krijgen zij zuurstof toegediend. Soms moeten patiënten daarvoor aan de beademingsmachine.