Longvliesontsteking

Bij pleuritis of longvliesontsteking is het vlies dat rond de longen zit (longvlies of pleura) of het vlies in de borstkas ontstoken. Dit geeft een scherpe pijn bij het ademhalen.

Pleuritis is iets anders dan longontsteking. Bij longontsteking zit de ontsteking in de long. Bij pleuritis in een van de vliezen buiten de longen. Pleuritis ontstaat niet zomaar, er is vaak een onderliggende oorzaak. De ziekte komt vooral voor bij mensen die een andere aandoening hebben, bijvoorbeeld COPD of longontsteking.

De behandeling van pleuritis hangt af van de onderliggende aandoening. Als u veel pijn heeft kunt u pijnstilling gebruiken. Door de pijn gaat u minder diep ademhalen, hierdoor neemt de kans op longontsteking toe. Het is dan ook belangrijk dat u zonder pijn kunt ademen.

Door de ontsteking kan er vocht ophopen tussen de longvliezen. Daardoor ontstaat er druk op de longen. Om deze druk te verminderen kan een zogenaamde thoraxdrain worden ingebracht. Hierdoor wordt het vocht afgevoerd en nemen klachten als benauwdheid en pijn vaak snel af.

Wat u zelf kunt doen

Het hebben van griep, acute bronchitis of longontsteking verhoogt ook de kans op pleuritis. Virussen verspreiden zich vaak via handen. Was daarom regelmatig de handen en blijf uit de buurt van iemand die grieperig of verkouden is. Geef elkaar dan in ieder geval niet een hand.

Vooruitzichten

Hoe snel pleuritis herstelt hangt af van wat bij de onderliggende oorzaak/ziekte.