Maag-/darmbloeding

Een maag-/darmbloeding is een bloeding in het spijsverteringskanaal. Deze bloeding kan overal in het spijsverteringskanaal ontstaan. Ook de oorzaken zijn verschillend. Soms is het bloed zichtbaar in de ontlasting of in braaksel. In andere gevallen kunnen we de bloeding alleen opsporen met onderzoek.

Oorzaak maag-/darmbloeding

Een maag-/darmbloeding heeft verschillende oorzaken:

  • aantasting van het maagslijmvlies door bacteriën of medicijnen. De maagwand is dan niet meer beschermd tegen de zure maaginhoud. Het maagslijmvlies raakt geïrriteerd en kan gaan bloeden.
  • afwijkingen in de bloedvaten van het spijsverteringsstelsel. Die kunnen zorgen voor zwakke plekken die gemakkelijk bloeden. Zoals spataders in de slokdarm.
  • een tumor in de maag of darmen
  • bloedingen in de dikke darm: daar zijn soms uitstulpingen die kunnen gaan bloeden (divertikelbloeding)
  • door bloedverdunners kan het bloed zo dun zijn, dat een klein wondje in de maagwand blijft bloeden

Klachten maag-/darmbloeding

Meestal braken patiënten bloed, hebben ze zwarte teerachtige ontlasting of zichtbaar helder rood bloed bij de ontlasting. Welke kleur de ontlasting heeft, hangt af van de plek waar de bloeding zit. Patiënten die langdurig kleine hoeveelheden bloed verliezen, kunnen bloedarmoede krijgen.

Hoe komen we erachter?

We doen een rectaal onderzoek. Via de anus bepalen we of er bijvoorbeeld aambeien, scheuren of tumoren zijn die de bloeding veroorzaken. Met bloedonderzoek bepalen we of de patiënt bloedarmoede heeft. Soms kijken we met een flexibele kijkbuis in de maag of darmen om te zien of er een bloeding is. Dit onderzoek heet endoscopie. Als we denken dat een tumor de bloeding veroorzaakt, maken we een CT-scan.

Behandeling maag-/darmbloeding

Meestal stopt het lichaam de maag-/darmbloeding zelf. Als de bloeding niet ophoudt, of als er ineens veel bloed komt, wordt de patiënt opgenomen. Meestal is dit op de IC. Daar krijgt hij of zij een infuus. Als de patiënt heel veel bloed heeft verloren (verbloeding), volgt er een bloedtransfusie. Bij een maagbloeding krijgt de patiënt medicijnen. Vaak proberen we tijdens het onderzoek met de flexibele kijkbuis om de bloeding te stoppen. Bijvoorbeeld door de aders dicht te schroeien. Als dit niet lukt, wordt de patiënt geopereerd.