Morbus de Quervain

Morbus de Quervain is een aandoening aan de duimzijde van de pols. Er is een ontsteking aan het omhulsel van de spieren aan de onderarm. De spieren glijden niet meer soepel door het omhulsel en dat geeft pijnklachten. Vooral bij het buigen en strekken van de duim.

Wat is Morbus de Quervain?

Om de duim en pols te kunnen bewegen zijn pezen nodig. De pezen glijden door een tunnel (peesschede). Door irritatie kan de pees plaatselijk dikker worden of de peesschede wat nauwer. Soms zit er een zwelling aan de duimzijde van de pols. De pees kan dan moeilijk door de peesschede glijden. Dit doet zeer bij het buigen en strekken van de duim, vooral bij grijpen en wringen.

Behandeling van Morbus de Quervain

Als u de pijnklachten nog niet zo lang heeft, zijn pijnstillers, een afneembare spalk en rust meestal voldoende om de aandoening te genezen. Als dit niet helpt, spuiten we een ontstekingsremmende vloeistof (corticosteroïd) in de peesschede. De eerste dagen na de injectie moet u rust houden en de belasting voorzichtig opbouwen. Blijft u last houden? Dan kan een operatie helpen.

Wat u zelf kunt doen?

Probeer de bewegingen en activiteiten die de pijn veroorzaken te vermijden. Bijvoorbeeld:

  • regelmatig onderbreken van herhaalde bewegingen
  • vaker pauze nemen bij werken achter de computer
  • onderhands tillen