Netvliesafwijking baby

Bij sommige te vroeg geboren baby's zijn de bloedvaten in het netvlies van het oog nog niet rijp. Hierdoor ontstaat een afwijking in het netvlies. Die verstoort verdere uitgroei van de netvliesvaten. Deze afwijking heet prematuren-retinopathie.

Oorzaak en behandeling

De uitgroei van de bloedvaten in het netvlies is voltooid aan het eind van de zwangerschap, bij een zwangerschapsduur van 38 tot 40 weken. Bij te vroeg geboren baby's zijn de netvliesvaten in het oog nog niet rijp. De uitgroei gebeurt bij hen na de geboorte. Deze groei kan verstoord raken. We spreken dan van prematuren-retinopathie (ROP). Dit gebeurt meestal in de vijfde tot zevende week na de geboorte. Bij de meeste kinderen herstelt dit zonder verdere afwijkingen. Een klein deel van de kinderen moet hier op den duur voor behandeld worden. Bijvoorbeeld met lasertherapie. Of uw kindje inderdaad prematuren-retinopathie heeft, beoordelen we met een rop-onderzoek.

Vooruitzichten

Prematuren-retinopathie is helaas niet te voorkomen. Vaak herstelt het vanzelf. Soms is een behandeling nodig. Er zijn gespecialiseerde oogklinieken die een goede behandeling voor de aandoening bieden.