Onnodig functieverlies bij kwetsbare oudere

Wanneer we spreken over 'in het ziekenhuis liggen' is het vaak noodzakelijk om voor een medische behandeling op bed te liggen. Maar het overgrote deel van de dag is dit niet nodig. In de praktijk gebeurt dat vaak wel; eigenlijk te vaak.

Waarom uit bed?

Dat u ook in het ziekenhuis in beweging bent, is erg belangrijk. Niet bewegen is slecht voor de spieren. Als u een aantal dagen (of langer) op bed ligt, merkt u dat gelijk bij het uit bed komen en lopen; u voelt zich slap of stram. Soms lukt lopen zelfs niet meer.

Blijf in beweging

De afname van de spierfunctie gaat erg snel en begint al op de eerste dag. Het herstel van spieren kan echter weken of maanden duren. Bij oudere patiënten herstelt de spierfunctie meestal niet meer helemaal. Daarom is het belangrijk om verlies van spierfunctie te voorkomen.

Blijf hiervoor regelmatig in beweging. Bedden zijn om op te slapen of kort uit te rusten. Ook in het ziekenhuis. Trek daarom tijdens een ziekenhuisopname, net als thuis, niet een pyjama aan maar gewone kleding.

Wat kunt u zelf doen?

Geef aan wat u nodig heeft om tijdens de opname in beweging te blijven. Zorgt u daarnaast voor goed schoeisel en comfortabele kleding. Neemt u ook uw gebruikelijke (loop)hulpmiddelen mee naar het ziekenhuis.

Vooruitzichten

Wanneer u tijdens uw opname voldoende in beweging blijft, voorkomt u dat uw conditie onnodig achteruit gaat. Eenmaal thuis, kunt u uw dagelijkse leven gemakkelijker weer oppakken.