Infectie bij pasgeborene

Pasgeboren baby's hebben nog weinig weerstand opgebouwd. Daarom hebben zij een grotere kans om een infectie te krijgen. De infectie kan ontstaan in de baarmoeder, tijdens de geboorte of na de geboorte.

Behandeling met antibiotica

Vaak is de oorzaak van de infectie niet meteen duidelijk. Daarom krijgt een pasgeboren baby met een infectie altijd antibiotica. Dit doen we voor de zekerheid, totdat we de oorzaak van de infectie hebben gevonden. Er zijn 3 situaties:

  • we vinden de bacterie die de infectie veroorzaakte. We blijven behandelen met antibiotica, totdat de bacterie weg is.
  • we vinden geen bacterie. De infectie werd veroorzaakt door een virus. Een virus hoeft meestal niet behandeld te worden, maar moet vanzelf weer overgaan. We stoppen dan de behandeling met antibiotica.
  • de baby is veel te vroeg geboren. Ook dan starten we voor de zekerheid een infuus met antibiotica. Het kan namelijk zijn, dat de vroeggeboorte is veroorzaakt door een infectie.

Wat u zelf kunt doen?

Een infectie bij een pasgeborene is vrijwel nooit te voorkomen. Wel kunt u het risico op een infectie helpen verkleinen met de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • zorg voor een goede handhygiëne. Was uw handen voor- en nadat u de baby aanraakt
  • is het kraambezoek ziek? Stel de kraamvisite dan uit.
  • heeft een bezoeker (mogelijk) een koortslip? Stel de kraamvisite dan uit. Een koortslip is zeer gevaarlijk voor pasgeborenen.

Emotionele gevolgen

Als uw kindje een infectie heeft, moet het worden opgenomen. Dit kan een teleurstelling voor u zijn. Uw kraamtijd loopt anders dan verwacht. En dat terwijl u uw kindje graag dicht bij u wilt hebben. Daarom betrekken we u als ouders zoveel mogelijk bij de zorg. Ons streven is om ouders en kind samen te laten zijn. Op de couveuseafdeling zijn 4 gezinssuites waar u samen kunt verblijven. In sommige gevallen mag een baby met een infectie bij moeder op de kraamafdeling blijven. Daar krijgt het kindje dan de behandeling met antibiotica.

Soms is een verblijf op de kraamafdeling of gezinssuite te risicovol voor de baby. Ook in dat geval bieden we de ouders mogelijkheden om hun kindje zelf te verzorgen.