Pijn op de borst

Pijn op de borst heet ook wel angina pectoris. Dit is een teken van zuurstoftekort bij het hart. Het is in feite een waarschuwing dat het hart in de problemen is. Het risico op schade aan de hartspier hangt af van de manier waarop de pijn zich openbaart.

Wat is angina pectoris?

Het hart krijgt zuurstof vanuit de kransslagaders. Dit zijn 3 slagaders die als een krans om het hart heen liggen. Zolang de kransslagaders van binnen mooie gladde wanden hebben, is er niets aan de hand. Problemen ontstaan als de kransslagaders van binnen dichtslibben. Dit gebeurt door slagaderverkalking (artherosclerose). Daardoor wordt de kransslagader nauwer. Er kan dan minder bloed stromen en het hart krijgt minder zuurstof dan het op een bepaald moment nodig heeft. Dan ontstaat er angina pectoris, letterlijk: ‘wurgende pijn op de borst'.

Klachten en symptomen van angina pectoris

Zuurstoftekort in het hart kan op verschillende manieren tot uiting komen. De meest voorkomende klachten zijn:

  • een beklemmend gevoel op de borst
  • een zwaar gevoel in arm(en)
  • kramp in de kaken
  • pijn tussen de schouderbladen
  • kortademigheid
  • extreme vermoeidheid
  • transpireren
  • misselijkheid en/of braken

Ontstaan van de klachten

De klachten ontstaan vaak geleidelijk en in eerste instantie alleen bij inspanning. In rust zakken ze weer af. Dit noemen we stabiele angina pectoris. Komen de klachten vaker en ook in rust voor? Dan spreken we over instabiele angina pectoris. Deze vorm is ernstiger en moet snel worden behandeld. Het kan ook zijn dat de angina pectoris klachten acuut ontstaan. Bijvoorbeeld door een bloedstolsel dat een bloedvat gedeeltelijk of geheel afsluit. Als het bloedvat geheel is afgesloten, dreigt een hartinfarct. De patiënt ervaart hevige klachten van angina pectoris. Er moet dan direct worden ingegrepen.

Wat kunt u zelf doen

Eventuele risicofactoren die zorgen voor slagaderverkalking (artherosclerose) vermijden.

Vooruitzichten

De vooruitzichten ten aanzien van deze aandoening hangen af van de ernst van de aandoening.