Pijnklachten bewegingsapparaat

Pijnklachten aan het bewegingsapparaat komen veel voor. Meestal gaat deze pijn vanzelf over. Wanneer de pijnklachten langer aanhouden, is er sprake van chronische pijn.

Wat is het bewegingsapparaat?

Het bewegingsapparaat bestaat uit botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen. Deze onderdelen zorgen ervoor dat een beweging gemaakt kan worden. Ieder onderdeel heeft zijn eigen functie. De onderdelen kunnen niet zonder elkaar.

Wat is de oorzaak van deze pijn?

De oorzaak van pijn aan het bewegingsapparaat is vaak overbelasting of te weinig afwisseling in houding of bewegingen.

Wat kunt u zelf doen?

Tips:

  • zorg voor een goede nachtrust. Wanneer u te weinig of slecht slaapt, wordt u moe en verdraagt u minder pijn. De pijnklachten kunnen toenemen waardoor u slechter slaapt. Probeer deze vicieuze cirkel te doorbreken. Zorg voor een comfortabel bed, prettig zittende nachtkleding en een goed klimaat in de slaapkamer.
  • blijf in beweging. Probeer een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.
  • streef naar een gezonde levensstijl. Goede voeding, een gezond gewicht en stoppen met roken dragen hieraan bij.

Vooruitzichten bij pijn

Door de multidisciplinaire aanpak en behandeling bij Ziekenhuis Gelderse Vallei is het vaak mogelijk de pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Emotionele gevolgen van pijn

Pijn kan uw leven sterk beïnvloeden en zelfs leiden tot een gevoel van wanhoop. Pijn kan gevolgen hebben voor uw nachtrust, sociale leven en werk(omgeving). U kunt oververmoeidheid raken en gevoelens van somberheid/depressie ontwikkelen. U bent de grip kwijt op uw leven en er kunnen heftige emoties ontstaan.

Als gevolg van stress kunnen spieren zich te veel aanspannen waardoor de pijnklachten toenemen. Pijn en emoties beïnvloeden elkaar. Misschien maakt u zich zorgen over uw toekomst. Positieve emoties als aandacht, erkenning, begrip, geruststelling, afleiding, ontspanning, veiligheid en vertrouwen kunnen de pijn verlichten en/of verminderen.