Posttraumatische stressstoornis

Voor veel mensen is de diagnose van hun ziekte, een ingreep of opname een schokkende gebeurtenis waarna ze kortdurend posttraumatische stressklachten ervaren. Dit is een gebruikelijke reactie. De meeste mensen kunnen een diagnose of opname goed verwerken. Een enkeling ontwikkelt een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Hoe ontstaat een posttraumatische stressstoornis?

Ieder mens maakt nare dingen mee. Dat hoort bij het leven. Meestal verdwijnt zo’n nare gebeurtenis na verloop van tijd meer naar de achtergrond. Sommige ervaringen zijn echter zo schokkend dat ze moeilijk vergeten kunnen worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor een ernstig verkeersongeluk, een overval, mishandeling of seksueel geweld. Maar ook een ziekte en de behandeling daarvan kunnen als zeer schokkend worden ervaren en het leven ontregelen.

Wanneer het niet lukt de ziekte en de ingrijpende gevolgen te verwerken, ontstaan vaak allerlei lichamelijke en psychische klachten. Voorbeelden zijn hartkloppingen, prikkelbaarheid, schrikachtigheid, concentratieproblemen, slapeloosheid en somberheid. Dergelijke klachten kunnen wijzen op een posttraumatische stressstoornis (PTSS).